Kategórie: AktuálneRecepty

Neviete, čo uvariť na obed, či večeru? Vyskúšajte naše kuracie recepty!

Kuracie prsia na karí korení

2 cibule, 1 červená a 1 zelená mäsitá paprika, 4 lyžice masla, 150 g dlhozrnnej ryže, 1 l kuracie vývaru, 100 g šunky, 2 lyžice hladkej múky, 1 lyžica karí korenia, 1/8 l smotany, soľ, mleté čierne korenie, 4 porcie kuracích pŕs.

Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Papriky rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadierka a nakrájame na rezance. Lyžicu nakrájanej cibule speníme na 1 lyžici masla, pridáme ryžu a orestujeme. Zalejeme ¾ l horúceho vývaru a prikryté 20 minút dusíme. Šunku nakrájame nadrobno a pridáme k ryži. Zvyšnú cibuľu podusíme na 2 lyžiciach masla. Vmiešame múku a karí korenie, zalejeme vývarom a omáčku varíme, kým nám nezhustne. Pridáme papriky a smotanu varíme 2 minúty. Na miernom ohni rozpustíme 1 lyžicu masla a kuracie prsia opekáme 5 minút z každej strany. Posolíme a okoreníme. Zalejeme omáčkou a dáme odležať.

Vhodná príloha:
Šalát zo 4 plátkov ananásu, pomaranča a banánu v náleve z citrónovej šťavy s troškou cukru a koňaku.

Kuracie prsia v šunkovom plátku

4 kuracie prsia po 125 g, ½ lyžičky bieleho korenia, ¼ lyžičky šalvie, 4 tenké šunkové plátky (po 20 g), 4 špáradlá, 4 lyžice masla na pečenie, 1/8 l sherry, 200 g kyslej smotany.

Mäso posolíme, okoreníme a potrieme rozotretou šalviou, zabalíme do plátky šunky a zopneme špáradlom alebo ihlou. Maslo speníme na panvici pri strednej teplote. Rezne vložíme do rozpusteného masla, počas pečenia ich často obraciame. Hotové rezne dáme na ohriatu misu. Prikryjeme. Do šťavy z výpeku zamiešame sherry a kyslú smotanu, povaríme. Ochutíme a prelejeme do misy na omáčku. Vhodná príloha je hrášok ohriaty na masle a ryža s jemne pokrájaným petržlenom.

Náš tip:

Šalviu, ktorá má zvláštnu arómu, používajte opatrne. Stačí jeden lístoček.

Plnené kurča na lesnícky spôsob

50 g cibule na kocky, 3 lyžice masla, 50 g dlhozrnnej ryže, 1/8 l mäsového vývaru, 2 lyžice oleja, 200 g kuracích pečienok, 100 g nakrájaných šampiňónov, 4 lyžice smotany, soľ, mleté čierne korenie, 1 kurča ( 1 kg), 50 g slaniny, ¼ l bieleho vína, 2 lyžičky majzeny.

Nakrájanú cibuľu speníme na 2 lyžiciach masla, pridáme ryžu, krátko podusíme. Zalejeme vývarom a necháme 15 minút za nízkej teploty dusiť. Na oleji krátko opečieme kuracie pečienky s hubami, pečienky nakrájame nadrobno. Huby a nakrájané pečienky zmiešame s ryžou a smotanou, osolíme a okoreníme. Kurča naplníme a zašijeme. Slaninu nakrájame nadrobno a v pekáči rozpustíme. Vložíme doň kurča, povrch potrieme maslom a pečieme, podlievajúc vínom. Vypečenú šťavu uvoľníme troškou vody. Majzenu rozmiešame vo zvyšku vína, necháme prejsť varom a dochutíme.

Hydinový šalát s karí – smotanou

100 g ryže, soľ, 300 g kuracieho mäsa, 100 g varenej šunky, 1 konzerva ananásu, 380 g , 2 paradajky, 1 malý pór, 150 g mrazeného hrášku, ½ ľadového šalátu, ¼ l kyslej smotany, 2 lyžičky karí, štipka cukru.

Ryžu 16 minút varíme v ¾ l vriacej posolenej vody, zlejeme a krátko prepláchneme studenou vodou. Mäso a šunku nakrájame na malé kocôčky. Ananás dáme v sitku odkvapkať, 1/8 l šťavy povaríme a zmiešame s ryžou. Paradajky rozkrájame na osminky. Pór umyjeme, dáme odkvapkať, nakrájame na tenké kolieska. Hrášok v sitku prepláchneme horúcou vodou, kým sa nerozmrazí. Šalát umyjeme a nakrájame. Smotanu ušľaháme do peny, ochutíme karí, soľou a cukrom aj ananásovou šťavou. Prísady do šalátu zmiešame. Omáčku podávame osobitne, alebo vmiešame pred servírovaním.

Náš tip:

Sendvič pred opečením pozdĺžne rozkrojte a potrite cesnakovým maslom.

Kuracie krídla s paprikou

8 kuracích krídel, 2 lyžice masla, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky mletého čierneho korenia, 150 g šampiňónov, 1 čerstvá paprika, 2 lyžice olivového oleja.

Krídelká usušíme, speníme maslo a krídelká na ňom z oboch strán dohneda opečieme. Osolíme a okoreníme. Opekáme na dvakrát. Znížime teplotu, krídelká ukladáme tesne vedľa seba a prikryté necháme pri nízkej teplote piecť. Huby očistíme, umyjeme, ak treba, nakrájame. Po 15 minútach pridáme k mäsu. Ochutíme. Papriku rozštvrtíme, zbavíme ju jadier a nakrájame na jemné pásiky. Na rozpálenom oleji papriku za neustáleho miešanie opečieme do sklovita. Ochutíme, pri nízkej teplote 3 minúty dusíme.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

58 minút pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

13 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

13 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

15 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred