2 cibule, 1 červená a 1 zelená mäsitá paprika, 4 lyžice masla, 150 g dlhozrnnej ryže, 1 l kuracie vývaru, 100 g šunky, 2 lyžice hladkej múky, 1 lyžica karí korenia, 1/8 l smotany, soľ, mleté čierne korenie, 4 porcie kuracích pŕs.
Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Papriky rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadierka a nakrájame na rezance. Lyžicu nakrájanej cibule speníme na 1 lyžici masla, pridáme ryžu a orestujeme. Zalejeme ¾ l horúceho vývaru a prikryté 20 minút dusíme. Šunku nakrájame nadrobno a pridáme k ryži. Zvyšnú cibuľu podusíme na 2 lyžiciach masla. Vmiešame múku a karí korenie, zalejeme vývarom a omáčku varíme, kým nám nezhustne. Pridáme papriky a smotanu varíme 2 minúty. Na miernom ohni rozpustíme 1 lyžicu masla a kuracie prsia opekáme 5 minút z každej strany. Posolíme a okoreníme. Zalejeme omáčkou a dáme odležať.
Vhodná príloha:
Šalát zo 4 plátkov ananásu, pomaranča a banánu v náleve z citrónovej šťavy s troškou cukru a koňaku.
4 kuracie prsia po 125 g, ½ lyžičky bieleho korenia, ¼ lyžičky šalvie, 4 tenké šunkové plátky (po 20 g), 4 špáradlá, 4 lyžice masla na pečenie, 1/8 l sherry, 200 g kyslej smotany.
Mäso posolíme, okoreníme a potrieme rozotretou šalviou, zabalíme do plátky šunky a zopneme špáradlom alebo ihlou. Maslo speníme na panvici pri strednej teplote. Rezne vložíme do rozpusteného masla, počas pečenia ich často obraciame. Hotové rezne dáme na ohriatu misu. Prikryjeme. Do šťavy z výpeku zamiešame sherry a kyslú smotanu, povaríme. Ochutíme a prelejeme do misy na omáčku. Vhodná príloha je hrášok ohriaty na masle a ryža s jemne pokrájaným petržlenom.
Náš tip:
Šalviu, ktorá má zvláštnu arómu, používajte opatrne. Stačí jeden lístoček.
50 g cibule na kocky, 3 lyžice masla, 50 g dlhozrnnej ryže, 1/8 l mäsového vývaru, 2 lyžice oleja, 200 g kuracích pečienok, 100 g nakrájaných šampiňónov, 4 lyžice smotany, soľ, mleté čierne korenie, 1 kurča ( 1 kg), 50 g slaniny, ¼ l bieleho vína, 2 lyžičky majzeny.
Nakrájanú cibuľu speníme na 2 lyžiciach masla, pridáme ryžu, krátko podusíme. Zalejeme vývarom a necháme 15 minút za nízkej teploty dusiť. Na oleji krátko opečieme kuracie pečienky s hubami, pečienky nakrájame nadrobno. Huby a nakrájané pečienky zmiešame s ryžou a smotanou, osolíme a okoreníme. Kurča naplníme a zašijeme. Slaninu nakrájame nadrobno a v pekáči rozpustíme. Vložíme doň kurča, povrch potrieme maslom a pečieme, podlievajúc vínom. Vypečenú šťavu uvoľníme troškou vody. Majzenu rozmiešame vo zvyšku vína, necháme prejsť varom a dochutíme.
100 g ryže, soľ, 300 g kuracieho mäsa, 100 g varenej šunky, 1 konzerva ananásu, 380 g , 2 paradajky, 1 malý pór, 150 g mrazeného hrášku, ½ ľadového šalátu, ¼ l kyslej smotany, 2 lyžičky karí, štipka cukru.
Ryžu 16 minút varíme v ¾ l vriacej posolenej vody, zlejeme a krátko prepláchneme studenou vodou. Mäso a šunku nakrájame na malé kocôčky. Ananás dáme v sitku odkvapkať, 1/8 l šťavy povaríme a zmiešame s ryžou. Paradajky rozkrájame na osminky. Pór umyjeme, dáme odkvapkať, nakrájame na tenké kolieska. Hrášok v sitku prepláchneme horúcou vodou, kým sa nerozmrazí. Šalát umyjeme a nakrájame. Smotanu ušľaháme do peny, ochutíme karí, soľou a cukrom aj ananásovou šťavou. Prísady do šalátu zmiešame. Omáčku podávame osobitne, alebo vmiešame pred servírovaním.
Náš tip:
Sendvič pred opečením pozdĺžne rozkrojte a potrite cesnakovým maslom.
8 kuracích krídel, 2 lyžice masla, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky mletého čierneho korenia, 150 g šampiňónov, 1 čerstvá paprika, 2 lyžice olivového oleja.
Krídelká usušíme, speníme maslo a krídelká na ňom z oboch strán dohneda opečieme. Osolíme a okoreníme. Opekáme na dvakrát. Znížime teplotu, krídelká ukladáme tesne vedľa seba a prikryté necháme pri nízkej teplote piecť. Huby očistíme, umyjeme, ak treba, nakrájame. Po 15 minútach pridáme k mäsu. Ochutíme. Papriku rozštvrtíme, zbavíme ju jadier a nakrájame na jemné pásiky. Na rozpálenom oleji papriku za neustáleho miešanie opečieme do sklovita. Ochutíme, pri nízkej teplote 3 minúty dusíme.
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment