Reklama

Aktuálne

Už neexperimentujem a chlieb pečiem tým najjednoduchším spôsobom. Ako?

  • 1 kg hladkej múky 00
  • 42 g čerstvých kvasníc
  • 2 lyžičky soli
  • cca 1/2 l vody

Večer  rozdrobím kvasnice v troške vlažnej vody. Múku preosejem, pridám soľ a ešte za sucha zamiešam. Pridám kvasnice a rukou, teda žiadnym mixérom, robotom, šľahačom, ale rukou  a to je dôležité, premiesim. Tak to robili naša mamy a staré mamy. Miesim, kým sa cesto neoddeľuje od steny misy. Potom zakryjem igelitovou čapicou na vlasy, ktorú dostanete v každom hoteli, aby ste si nezamočili vlasy pri sprchovaní. Má gumičku a tak dobre priľne k miske. A do rána sa nestarám.

Hneď ako vstanem, zapnem rúru na 230 stupňov. Mám v nej šamotový kameň a to je veľmi dôležité, ktorý som si objednala cez internet. Kameň sa musí ohrievať aj hodinu. Medzitým cesto vyberiem z misky, premiesim a vytvarujem do tvaru chleba. Položím na drevenú lopatu, ktorú dostanete spolu s kameňom, pre istotu na ňu dám ešte papier na pečenie. Cesto zakryjem roztrhnutým igelitovým vreckom a ešte nechám kysnúť, kým sa rúra zohreje. Trvá to asi hodinu. Potom si pripadám ako pekár, ktorý ukladá chlieb do pece. Presuniem cesto z lopaty aj s papierom na horúci kameň do rúry. Asi po 20 minútach stiahnem teplotu na 220 stupňov. Celkový čas pečenia je 1 hodina. Ten chlieb, ktorý takto upečiete by ste najradšej hneď zjedli. Je fantastický! A tá kôrka!?

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

11 hodín pred

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

23 hodín pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

1 deň pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

1 deň pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

1 deň pred