Reklama

Aktuálne

Už je čas zasadiť žeruchu, je zdravá a vypestuje ju každý

Obsahuje vitamín C, beta-karotén, vitamíny A, B1, B3, B6, K a E. V tejto skvelej bylinke nájdeme aj množstvo minerálov ako napríklad draslík, sodík, vápnik, fosfor, železo a jód.

Žerucha posilňuje imunitný systém, lieči infekcie a podporuje trávenie, čím povzbudzuje činnosť žlčníku a čriev, preto je vhodné ju pridávať do tučnejších a mastných jedál.  Je vhodné ju pravidelne konzumovať, ak trpíte častými zápalmi močového mechúra alebo ľadvín, ale aj ako prevenciu. Jej liečivé účinky je možné využiť aj pri nachladnutí, kašli alebo zápale dýchacích ciest. Žerucha je vhodná aj na detoxikačné kúry, keďže vďaka draslíku pôsobí močopudne, čistí ľadviny, krv a obsahuje množstvo andioxidantov. Ak máte náhodou problémy s krvácaním ďasien začnite ju pravidelne žuť alebo si z nej pripravte ústnu vodu. Pri vonkajšom použití je vhodná na akné, vredy alebo ekzémy.

Ako dopestovať žeruchu

Na tácku rozložíme vatu, rozsypeme semienka žeruchy a polejeme vodou tak, aby vata úplne nasiakla. Neprilejte vodu príliš silno, lebo semienka sa vám skotúľajú všetky dokopy. Lepšie im je, keď sú rozložené, budú lepšie rásť. Žeruchu možno zberať po siedmych dňoch. Vtedy jej budete mať celú kopu. Dorastie aj skôr, lenže len vtedy, keď použijete oveľa menšie množstvo semienok. Vtedy rastie rýchlejšie, je vyššia, ale je jej málo, tak sa rýchlo minie.

Pre žeruchu je dôležité, aby bola vata neustále vlhká, pretože semienka potrebujú po celý čas vodu. Preto treba tento malý záhon pravidelne zalievať. taktiež potrebujú teplo, ale nie príliš silné, a svetlo. Teraz v zimnom období ho môžete dať na radiátor, ale pre istotu dajte pod tácku nejakú podložku. Keď je leto, alebo je už teplejšie a slniečko svieti, tak s ním rovno k oknu. Semienka začnú klíčiť už na druhý deň.

Foto Pixabay

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

10 hodín pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

12 hodín pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

22 hodín pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

23 hodín pred

Boli sme mladé a krásne hoc aj v teplákoch. Ako sa cítime dnes v tomto oblečení?

Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…

1 deň pred