Aktuálne

Urobiť dobré domáce oškvarky je tiež umenie

Viem, o čom hovorím. Hoci som veľa krát asistovala pri zabíjačke (moji svokrovci každý rok pred Vianocami zabíjali), výroba oškvarkov bola výsostne úlohou mojej svokry a ja som sa nikdy nespýtala, ako sa to presne robí. A tak som sa potom neskôr sama pustila do ich výroby a boli pripálené, nedali sa jesť a ani masť sa nedala použiť. Ako teda na to, nám teraz poradí Mária Pekáriková:

Pokrájala som 3 kg sadla na kocky, dala som do pekáča, v ktorom pečiem kačku, alebo hus. Túto zmes prikryla a dala na hodinu do rúry zohriatej  na 90 stupňov. Nedala som žiadnu vodu, potom so to vybrala a dôkladne premiešala. Mám klasický sporák na drevo a znovu pod vrchnákom za občasného premiešania sa sadlo topilo asi hodinu. Keď som videla, že chytá farbu, už som len miešala a odobrala som masť do pripravených pohárov. Nakoniec som precedila cez sitko a pritláčala som v sitku šálkou, aby masť vytekala. Z 3 kg sadla som vytopila viac ako 2 l masti a 750 dkg oškvarkov.

Už aj zháňam sadlo. Veď práve v tomto predvianočnom čase chutia čerstvučké oškvarky najlepšie! A aj dobrá domáca masť sa zíde.

Foto Mária Pekáriková

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kto je táto štýlová žena (70), alebo ako sa oblieka Parížanka, ktorá sa nebojí staroby?

Keďže sa vám  Linda V Wright veľmi páčila, navštívili sme jej instagram a dozvedeli sme…

10 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

17 hodín pred

Nechtík lekársky, bylinka cenená zlatom

Prírodné liečiteľstvo je staré ako ľudstvo samotné. Hľadanie pomoci v sile rastlín pochádza z ďalekej…

19 hodín pred

„Celú noc som nespal! Mám bolesti pod pravým rebrom, vyžarujú do chrbta, zvracal som a cítim sa nanič. Tabletky na trávenie nepomáhajú. Viete mi nejako pomôcť?“

Dovoľte opäť prispieť skúsenosťou z ambulantnej praxe. „Celú noc som nespal! Mám bolesti  pod pravým…

19 hodín pred

Bravčová masť áno, či nie? Radí MUDr. Karol Džupa

Zmienke o bravčovej masti (česky sádlo) v poslednej časti sa dostalo veľkej odozvy. Preto niekoľko…

1 deň pred