Aktuálne

Tyrolské buchty podľa Janky Horečnej

Je to veľká pochúťka, keď si niekde na lyžiarskom svahu v Rakúsku objednáte tyrolské buchty. Ale aj naše žienky vedia pripraviť túto dobrotu.

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1/2 kg hladkej múky
  • 9 dcl vlažnej vody
  • 60 g čerstvého droždia
  • 60 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 15 g soli
  • 6 vajec
  • 1/2 dcl oleja

Ďalej potrebujeme:

  • slivkový lekvár
  • pomletý mak s cukrom
  • maslo

Postup:

Droždie zmiešame s trochou vody s cukrom a pridáme 2 lyžičky múky. Chvíľu počkáme, kým sa kvások naštartuje a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste. Potom si cesto rozdelíme na cca 250 g diely a vytvoríme z nich guľôčky ako žemle. Každú guľôčku rozvaľkáme a naplníme slivkovým lekvárom. Ja dávam do každej asi 30 g. Vytvarujeme buchty, ktoré prikryjeme utierkou  a necháme asi 20 minút podkysnúť. Najlepšie sa urobia v parnom hrnci, ale ak nemáte, tak naše babičky si na hrniec s vriacou vodou uviazali tenké plátno, buchty naň položili, prikryli ďalším hrncom a nechali asi 8 minút pariť. Buchty vyberieme, potrieme olejom.

Môžete ešte poliať roztopeným maslom, ale my máme radi cukrové maslo. Ako ho urobiť? Do hrnca dáme rozvariť šálku cukru s pol šálkou vody a do vriaceho sirupu roztopíme 125 g masla. Buchty polejeme a posypeme makom s cukrom. Buchty výborne chutia napríklad aj s hustým sirupom z lesného ovocia.

Text a foto Janka Horečná

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

3 hodiny pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

5 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

17 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

17 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

20 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred