Je to veľká pochúťka, keď si niekde na lyžiarskom svahu v Rakúsku objednáte tyrolské buchty. Ale aj naše žienky vedia pripraviť túto dobrotu.
Potrebujeme:
Ďalej potrebujeme:
Postup:
Droždie zmiešame s trochou vody s cukrom a pridáme 2 lyžičky múky. Chvíľu počkáme, kým sa kvások naštartuje a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste. Potom si cesto rozdelíme na cca 250 g diely a vytvoríme z nich guľôčky ako žemle. Každú guľôčku rozvaľkáme a naplníme slivkovým lekvárom. Ja dávam do každej asi 30 g. Vytvarujeme buchty, ktoré prikryjeme utierkou a necháme asi 20 minút podkysnúť. Najlepšie sa urobia v parnom hrnci, ale ak nemáte, tak naše babičky si na hrniec s vriacou vodou uviazali tenké plátno, buchty naň položili, prikryli ďalším hrncom a nechali asi 8 minút pariť. Buchty vyberieme, potrieme olejom.
Môžete ešte poliať roztopeným maslom, ale my máme radi cukrové maslo. Ako ho urobiť? Do hrnca dáme rozvariť šálku cukru s pol šálkou vody a do vriaceho sirupu roztopíme 125 g masla. Buchty polejeme a posypeme makom s cukrom. Buchty výborne chutia napríklad aj s hustým sirupom z lesného ovocia.
Text a foto Janka Horečná
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment