S chuťou mora
Jar je časom obnovy. Platí to pre postavu, city, nové ciele, ale aj jedálny lístok. Práve v tomto období je dôležité orientovať sa na vyváženú stravu a neochudobňovať organizmus prísnymi diétami o vitamíny a výživné látky. Ponúkame vám inšpirácie, v ktorých okrem čerstvej zeleniny hrá významnú rolu tuniak.
Tuniakové mäso obsahuje vitamíny A, B12, v potravinách vzácny vitamín D a vitamín B3 (PP), ktorý je nevyhnutný pre mozgovú činnosť. Sú v ňom tiež stopové prvky, ako je jód, vápnik, fosfor a selén, ako aj omega-3-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko infarktu a nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Tuniakové steaky môžeme mať stále po ruke. Dokážeme s nimi pripraviť chutné jarné koláčiky, plnené baklažány alebo roládu s tuniakom a ricottou. Keď nás prekvapí nečakaná návšteva, vyčarujeme s tuniakom aj rafinovanú večeru.
Potrebujeme:
Príprava:
Pripravené lístkové cesto rozvaľkáme asi do 3 mm hrúbky a naplníme ním 8 sendvičových foriem, ktoré sme vymastili maslom. Zmiešame ricottu spolu s odkvapkaným tuniakom a za stáleho miešania pridáme vajíčka. Vzápätí pridáme parmezán a podľa chuti osolíme. Zmesou naplníme cesto vo formičkách až po okraj a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme asi 12 minút. Koláčiky vyklopíme z formy a servírujeme teplé.
Potrebujeme:
Cesto:
Náplň:
Omáčka:
Príprava:
Z múky, vajec a trošky vody si na pracovnej doske pripravíme cesto, ktoré natenko rozvaľkáme. V miske si pripravíme zmes z ricotty, cesnaku, bazalky, parmezánu a odkvapkaného tuniaka. Túto zmes rozložíme na rozvaľkané cesto a rozotrieme až k okrajom v hrúbke cca 1 cm. Potom cesto zakrútime do rolády, ktorú vo vriacej vode povaríme asi 20 minút. Roládu necháme obschnúť. Servírujeme s paradajkovou omáčkou posypanou parmezánom.
Potrebujeme:
Príprava
Baklažány nakrájame na kolieska, ugrilujeme, osolíme a odložíme.
Na veľkej panvici rozohrejeme 4 čajové lyžičky olivového oleja a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky, chilli papričku a dusíme 15 minút. Pridáme kúsky tuniaka a povaríme ešte ďalších 10 minút.
Cestoviny uvaríme tak, aby boli „al dente“a necháme ich odkvapkať. Ochutíme ich pripravenou omáčkou s tuniakom. Do zapekacej misy kladieme striedavo vrstvy cestovín a baklažánu. Posypeme oreganom, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme 10 minút v rúre vyhriatej na 180°C.
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment