Kategórie: Recepty

Tuniak trikrát inak

S chuťou mora

Jar je časom obnovy. Platí to pre postavu, city, nové ciele, ale aj jedálny lístok. Práve v tomto období je dôležité orientovať sa na vyváženú stravu a neochudobňovať organizmus  prísnymi diétami o vitamíny a výživné látky. Ponúkame vám inšpirácie, v ktorých okrem čerstvej zeleniny hrá významnú rolu tuniak.

Tuniakové mäso obsahuje vitamíny A, B12, v potravinách vzácny vitamín D a vitamín B3 (PP), ktorý je nevyhnutný pre mozgovú činnosť. Sú v ňom tiež stopové prvky, ako je jód, vápnik, fosfor a selén, ako aj omega-3-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko infarktu a nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Tuniakové steaky  môžeme mať stále po ruke.  Dokážeme s nimi pripraviť chutné jarné koláčiky,  plnené baklažány alebo roládu s tuniakom a ricottou. Keď nás prekvapí nečakaná návšteva, vyčarujeme s tuniakom aj rafinovanú večeru.

Jarné tuniakové koláčiky

Potrebujeme:

  • 200 g lístkového cesta
  • 160 g tuniaka Rio Mare vo vlastnej šťave
  • 100 g syra ricotta
  • 2 čajové lyžičky strúhaného parmezánu
  • pažítka na dochutenie
  • soľ
  • maslo na vymazanie 8 sendvičových formiček

Príprava:

Pripravené lístkové cesto rozvaľkáme asi do 3 mm hrúbky a naplníme ním 8 sendvičových foriem, ktoré sme vymastili maslom. Zmiešame ricottu spolu s odkvapkaným tuniakom a za stáleho miešania pridáme vajíčka. Vzápätí pridáme parmezán a podľa chuti osolíme. Zmesou naplníme cesto vo formičkách až po okraj a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme asi 12 minút. Koláčiky vyklopíme z formy a servírujeme teplé.

Roláda s tuniakom a ricottou

Potrebujeme:

Cesto:

  • 250 g múky
  • 2 vajcia
  • soľ

Náplň:

  • 2 x 160 g tuniaka Rio Mare vo vlastnej šťave
  • 300 g syra ricotta
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 1 lyžica sekanej bazalky
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku

Omáčka:

  • 30 lístkov bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice mlieka

Príprava:

Z múky, vajec a trošky vody si na pracovnej doske pripravíme cesto, ktoré natenko rozvaľkáme. V miske si pripravíme zmes z ricotty, cesnaku, bazalky, parmezánu a odkvapkaného tuniaka. Túto zmes rozložíme na rozvaľkané cesto a rozotrieme až k okrajom v hrúbke cca 1 cm. Potom cesto zakrútime do rolády, ktorú vo vriacej vode povaríme asi 20 minút. Roládu necháme obschnúť. Servírujeme s paradajkovou omáčkou posypanou parmezánom.

Kolienka s tuniakom a baklažánom

Potrebujeme:

  • 400 g  krátkych kolienok
  • 2 veľké baklažány
  • 800 g zrelých paradajok
  • 160 g tuniaka RIO MARE v olivovom oleji
  • 1 chilli paprička
  • oregano (nejlepšie čerstvé)
  • extra panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie

Príprava

Baklažány nakrájame na kolieska, ugrilujeme, osolíme a odložíme.

Na veľkej panvici rozohrejeme 4 čajové lyžičky olivového oleja a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky, chilli papričku a dusíme 15 minút. Pridáme kúsky tuniaka a povaríme ešte ďalších 10 minút.

Cestoviny uvaríme tak, aby boli „al dente“a necháme ich odkvapkať. Ochutíme ich pripravenou omáčkou s tuniakom. Do zapekacej misy kladieme striedavo vrstvy cestovín a baklažánu. Posypeme oreganom, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme 10 minút v rúre  vyhriatej na 180°C.

 

 

 

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

1 hodinu pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

3 hodiny pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

15 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

15 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

18 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred