Tieto recepty sa hodia aj na zajtrajšiu grilovačku

Zemiaky pečené v rúre s pikantným plesňovým syrom

4 veľké zemiaky, 100 g Gorgonzoly, 8 vlašských orechov, 8 šalviových listov, soľ, korenie

Zemiaky dôkladne umyjeme, osušíme, no nešúpeme. Na každom urobíme pozdĺžne 3 – 4 rovnobežné zárezy. Každý zemiak trošku osolíme a uložíme na štvorec papiera na pečenie. Všetky poukladáme na väčší rozprestretý alobal. Dobre ich zabalíme a vložíme na mriežku do stredu vyhriatej rúry a pečieme asi hodinu. Zemiaky sú upečené, ak ihlica alebo špáradlo ľahko preniknú do stredu.

Syr nakrájame na plátky, orechy rozbijeme, vyberieme jadierka a nasekáme ich. Zemiaky vyberieme z rúry, otvoríme kornúty, malým nožíkom opatrne roztvoríme rezy v zemiakoch a do každého z nich vložíme plátok syra a kúsok orecha. Každý zemiak obložíme šalviovými listami a opäť vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým sa syr nerozpustí. Ihneď podávame.

Kura na taliansky spôsob

1 kura, čierne korenie, soľ, strúčik cesnaku, 6 šalotiek, výhonok rozmarínu, 6 šalviových lístkov, 4 polievkové lyžice oleja, citrónová kôra, 1/8 l suchého talianskeho vína, viazanička petržlenovej vňate.

Kura rozdelíme na 6 kusov. Každú časť umyjeme, osušíme, okoreníme, osolíme a na oleji opražíme do chrumkava na veľkej panvici. Potom pridáme umytý a nasekaný rozmarín a šalviu, nasekaný cesnak (prípadne šalotky) a zalejeme vínom. Dusíme v prehriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 20 minút. Umytú petržlenovú vňať osušíme a nadrobno posekáme. Posypeme ňou kura a podľa želania ozdobíme aj jemnými pásikmi citrónovej kôry.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

10 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

10 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

13 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

22 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred