Tieto dobroty by nemali chýbať na vašej rodinnej oslave

Šunkové závitky zapečené so syrom

250 g šampiňónov, 2 lyžice masla, 2 lyžice hladkej múky, 1/8 l smotany, 1/8 l bieleho vína, soľ, mleté biele korenie, 1 vajce, 8 plátkov varenej šunky, (asi 400 g), 2 malé paradajky, 75 g strúhaného ementálu, petržlen podľa chuti.

Šampiňóny nakrájané na plátky krátko opražíme na masle a vyberieme. Do rozohriateho tuku zamiešame múku, dolejeme biele víno a smotanu a uvaríme hustú omáčku. Odstavíme zo sporáka a ochutíme. Do hotovej omáčky vmiešame šampiňóny a rozhabarkujeme surové vajce. Plátky šunky položíme vedľa seba a rozdelíme na ne plnku. Zrolujeme do závitkov a vložíme do nádoby na zapekanie. Ozdobíme plátkami paradajok, mierne posolíme. Paradajky a šunkové závitky posypeme syrom. Celé vložíme na horný rošt prehriatej rúry a zapekáme, kým sa syr neroztečie.

Huby v miskách

500 g šampiňónov, 3 lyžice masla, štipka soli a mletého korenia, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 30 g nadrobno nakrájanej šalotky, 4 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, 2 lyžice múky, 1 l smotany, 1 l kuracieho vývaru, 1 lyžica sójovej omáčky, 4 vajcia, 4 krajce toastového chleba.

Huby očistíme, ak treba umyjeme v studenej vode, osušíme. Na troške masla ich opečieme rýchlo dohneda. Pečieme naraz len toľko hríbov, aby sa pražili vždy iba v jednej vrstve vedľa seba. Osolíme a okoreníme. Do rozpáleného tuku vložíme cesnak, šalotku a petržlenovú vňať, chvíľu miešame, kým je šalotka spenená do sklovita. Pridáme múku, smotanu a vývar, vyvaríme hustú omáčku. Vajcia uvaríme, vložíme do studenej vody, ošúpeme. Priečne pokrájané hrianky opečieme na masle dohneda. Hríby, nakrájané vajíčka a opečený chlieb naporcujeme do polievkových misiek. Šťavu zmiešame so sójovou omáčkou a šťavou z hríbov, dochutíme. Porcie v miskách touto omáčkou polejme.

Malé chuťovky

6 krajcov chleba (rôzne druhy), 40 g natierkového masla, 100 g kreviet alebo údeného lososa, 100 g gorgonzoly, alebo iného syra, 200 g krájanej salámy. Na ozdobenie: čerstvé bylinky, hrozno, majonéza, remuláda, čerešne, kaviár, chrenová šľahačka, reďkovky, paradajky, jemná paštéta.

Chleby natrieme maslom, pokrájame na kúsky, alebo vykrojíme kolieska.. Podľa chuti obložíme. Na fotografii vidíme: čierny chlieb s krevetami, majonézou a roztlčeným korením, kolieska z bieleho chleba s vytlačeným krémom z jemnej pečeňovej paštéty, ušľahanej s troškou smotany a koňaku. Kolieska zdobíme krémom pomocou vytláčacieho vrecúška. Trojuholníčky z bieleho chleba s lososom a vetvičkami kôpru. Gazdovský chlieb so šunkovými závitkami a troškou remulády. Tmavý chlieb s rostbifom, chrenovou omáčkou a petržlenovou vňaťou.

Syrové chuťovky

125 g Hermelínu, 60 g zmäknutého masla, 4 lyžice smotany, 8 krajcov chleba, 1 zväzok reďkoviek, petržlenovú vňať, 30 g vlašských orechov, olivy podľa chuti.

Hermelín roztlačíme na doske vidličkou. Takto roztlačený ho v miske vymiešame s maslom a smotanou. Chlieb zbavíme kôrky, vykrojíme z neho kolieska, ktoré vždy po dvoch kúskoch zlepujeme syrovým krémom. Chuťovky ozdobíme plátkami reďkoviek a petržlenovou vňaťou. Podľa chuti ich môžeme posypať nahrubo nasekanými orechmi alebo obložiť plátkami olív.

Maslové nátierky na chlebové posedenie

750 g zmäknutého masla, 2 lyžičky soli, 1 lyžička korenia, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 strúčik cesnaku, Na dochutenie: 2 lyžice strúhaného chrenu, 1 lyžica karí, 2 lyžice pokrájanej pažítky, 75 g rozotrenej nivy, 2 lyžice strúhaných lieskovcov, 1 lyžičku worcestru, 50 g čerstvých paprík, 1 lyžica sladkej papriky, 50 g bylinkovej zmesi.

Maslo, ktoré má izbovú teplotu rozotrieme so soľou, korením, citrónovou šťavou a prípadne aj s cesnakom. Rozdelíme na 7 porcií. Vymiešaním prísad pripravíme chrenové maslo, s karí, pažítkové, alebo syrové, stačí len dochutiť. Pripravíme maslo s lieskovými orieškami a s worcesterskou omáčkou, paprikové maslo a s jemne pokrájanou paprikou, maslo bylinkové so zmesou byliniek.

Maslové nátierky dáme do hrnčekov a prikryjeme až kým neservírujeme. Priveľmi nevychladíme, aby sa maslo dalo ľahko natierať.

Rýchle chuťovky – plnené vajcia

4 vajcia uvarené natvrdo, 4 menšie lístky hlávkového šalátu, 40 g zmäknutého masla, 50 g kaviáru, štipka soli, alebo 50 g gorgonzoly, 20 g zmäknutého masla, worcesterská omáčka, soľ, mleté čierne korenie, 4 plnené olivy, trochu petržlenovej vňate, alebo lyžica paradajkového pretlaku, 1 lyžica kyslej smotany, soľ, čierne korenie, 1 lyžica sójovej omáčky, 8 nožičiek špargle, trochu kôpru.

Vajcia desať minút varíme, ihneď ochladíme, ošúpeme a pozdĺžne prekrojíme na dve časti. Žĺtky prelisujeme, pridáme zvolené prísady, hmotu vymiešame do peny a ochutíme. Vreckom s ozdobnou rúrkou naplníme bielka. Vajcia ozdobíme.

Do jamky vaječného bielku vložíme trochu kaviáru, naň nastriekame krém z masla a žĺtkov. Zvyškom kaviáru ozdobíme.

Do krému z masla a žĺtkov vmiešame gorgonzolu, dochutíme worcestrom, soľou a korením. Touto zmesou naplníme bielka, zdobíme plátkami olív a petržlenovou vňaťou.

Roztlačené žĺtky vymiešame so smotanou, rajčinovým pretlakom a sójovou omáčkou. Okoreníme a osolíme. Naplníme prázdne vaječné bielka. Zdobíme špargľou a vetvičkou kôpru.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

11 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

11 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

14 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

23 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred