Ja si nepamätám, či sme v detstve kupovali slané pečivo, či to vôbec bolo na trhu. Ale našim mamám to nevadilo, lebo vedeli uvariť a upiecť všetko na svete. V našej starej kuchárke z roku 1955 Varíme zdravo, chutno a hospodárne sú aj také recepty. Dnes som vyskúšala vynikajúci recept na slané pečivo, ale oni to volajú lupienky.
Lupienky z ražnej alebo pšeničnej múky
Múku, soľ a rascu rozmiešame na miesiacej doske. Do múky rozdrobíme tuk a zarobíme s mliekom vláčne cesto asi ako na rezance. Cesto vyvaľkáme veľmi tenko, ako papier, celý plát prenesieme na pomastený plech (ja som dala papier na pečenie), kde ho rozkrájame na štvorce. Natrieme ich vajcom, ja som ešte posypala bylinkami a sezamom a v stredne teplej rúre do zlatista upečieme. Necháme tesne pri sebe, ako sme krájali. Pečením sa od seba oddelia.
(Ja som piekla asi 15 minút pri 180 stupňov – tento údaj v knihe nikde nenájdete, lebo vtedy boli rôzne rúry.) Sú vynikajúce, naozaj odporúčam. Z tejto dávky budete mať asi jeden plech. Nebojte sa, keď sa cesto roztrhne, podobne ako pri krehkom ceste urobte záplatu.
Text foto Libuša Sabová, Pixabay.com
Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…
Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…
Na Dôchodku: Kapitola Plná Života Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…
Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…
Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…
Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…
Leave a Comment