Reklama

Aktuálne

Takúto dobrotu k vínku, alebo len tak „hodiť“ do úst, sme už dávno nemali

Ja si nepamätám, či sme v detstve kupovali slané pečivo, či to vôbec bolo na trhu. Ale našim mamám to nevadilo, lebo vedeli uvariť a upiecť všetko na svete. V našej starej kuchárke z roku 1955 Varíme zdravo, chutno a hospodárne sú aj také recepty. Dnes som vyskúšala vynikajúci recept na slané pečivo, ale oni to volajú lupienky.

 

Lupienky z ražnej alebo pšeničnej múky

  • 25 dkg hladkej ražnej múky
  • 1/8 l mlieka
  • 10 dkg tuku (ja som dala maslo)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • sezamové semienka
  • vločky
  • 1 vajce na potreti

    Múku, soľ a rascu  rozmiešame na miesiacej doske. Do múky rozdrobíme tuk a zarobíme s mliekom vláčne cesto asi ako na rezance. Cesto vyvaľkáme veľmi tenko, ako papier, celý plát prenesieme na pomastený plech (ja som dala papier na pečenie), kde ho rozkrájame na štvorce. Natrieme ich vajcom, ja som ešte posypala bylinkami a sezamom, vločkami a v stredne teplej rúre do zlatista upečieme. Necháme tesne pri sebe, ako sme krájali. Pečením sa od seba oddelia.

    (Ja som piekla asi 15 minút pri 180 stupňov – tento údaj v knihe nikde nenájdete, lebo vtedy boli rôzne rúry.) Sú vynikajúce, naozaj odporúčam. Z tejto dávky budete mať asi jeden plech. Nebojte sa, keď sa cesto roztrhne, podobne ako pri krehkom ceste urobte záplatu.

    Text foto Libuša Sabová, Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Keď dnes vyjdete z domu, usmievajte sa!

Úsmev: Univerzálny Jazyk Pohody a Optimizmu  V dnešnom uponáhľanom svete je ľahké zabudnúť na malé…

5 hodín pred

Helga si dlho neuvedomila, že žije v ilúzií, že je obeťou násilia

Mala sa dobre. Mala pekný dom, úspešnú kariéru, milujúceho manžela a dve krásne deti. Bola…

1 deň pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

1 deň pred

Boženka Volková, neúnavná organizátorka príjemných stretnutí s indickou kultúrou

Indky a my, to bol názov aprílového programu klubu India. Náš exkluzívny popoludňajší čaj pre…

1 deň pred

Aj dnes v prírode. Eva (72) a Milan(77) Baniarovci: „Príroda je ich druhý domov!“

Sledujem ich na facebooku a s určitosťou môžem povedať, že nikto z mojich priateľov nie…

1 deň pred

Ako budovať zdravú sebalásku? 5 tipov od terapeuta

Nedostatok sebalásky môže ovplyvniť viacero oblastí nášho života. Odráža sa na našich vzťahoch, práci, ale…

2 dni pred