Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu do polomäkka. Zatiaľ si pripravíme omáčku. Rezne umyjeme, osušíme a pokrájame cez vlákna na 2 cm široké pásiky. Paradajky umyjeme, rozpolíme, zbavíme semien a pokrájame na malé kúsky. Papriku očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Vo veľkej teflónovej panvici alebo v kastróle necháme zovrieť kurací vývar. Vložíme doň mäso, paradajky a papriku. Prisolíme, okoreníme a ochutíme rascou aj oreganom. Teplotu znížime a mierne varíme asi 10 minút, kým mäso nezmäkne. Kukuricu scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do vývaru. Cestoviny scedíme a odkvapkané dáme na misu, na ne upravíme mäso s paradajkami a paprikou. Mladú cibuľku očistíme a pokrájame nadrobno. Pripravené jedlo posypeme cibuľkou, ozdobíme petržlenovými alebo koriandrovými lístkami a podávame.
Rúru predhrejeme na 240 ° C. Kurča umyjeme, stiahneme kožu a rozdelíme ho na 8 kúskov (2 stehná, 2 prsičká, 2 krídelká, 2 chrbtové časti). Všetky porcie kurčaťa osolíme a okoreníme. Zapekaciu formu alebo pekáč potrieme olivovým olejom, vložíme kúsky kurčaťa a v predhriatej rúre pečieme (stupeň plynu 5-6, teplovzdušná rúra 220 ° C) asi 10 minút. Medzitým očistíme a umyjeme cukety a pokrájame 1 cm kolieska. Šampiňóny poutierame a rozpolíme. Paradajky necháme odkvapkať na sitku a pokrájame nahrubo. Cibuľu s cesnakom ošúpeme a posekáme nadrobno. Vo väčšej mise zmiešame všetku zeleninu so šťavou z paradajok, oreganom, bobkovým listom, čiernym korením a soľou. Pekáč s mäsom vyberieme z rúry a porcie poukladáme na doštičku. Do pekáča alebo formy rovnomerne rozložíme zeleninovú zmes. Na túto zmes položíme porcie kurčaťa a posypeme trochou zeleniny aj húb. Pekáč opäť vložíme do rúry a pečieme asi 1 hodinu, kým kurča nie je dokonale prepečené. Pridáme nasekanú bazalku a podávame s ryžou.
Text a foto Prime time
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment