Kategórie: Recepty

Šťavnaté kura s bylinkami

Kuracie rezančeky s cestovinami

  • 400 g drobných cestovín, napr. mušličky
  • Soľ
  • 3 kuracie rezne ( po 120 g)
  • 2 paradajky
  • 1 červená alebo zelená paprika
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • mleté čierne korenie
  • 1 konzerva kukuričných zŕn (320 g)
  • 1 mladá cibuľka na ozdobenie
  • petržlenová alebo koriandrová vňať na ozdobenie

Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu do polomäkka. Zatiaľ si pripravíme omáčku. Rezne umyjeme, osušíme a pokrájame cez vlákna na 2 cm široké pásiky. Paradajky umyjeme, rozpolíme, zbavíme semien a pokrájame na malé kúsky. Papriku očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Vo veľkej teflónovej panvici alebo v kastróle necháme zovrieť kurací vývar. Vložíme doň mäso, paradajky a papriku. Prisolíme, okoreníme a ochutíme rascou aj oreganom. Teplotu znížime a mierne varíme asi 10 minút, kým mäso nezmäkne. Kukuricu scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do vývaru. Cestoviny scedíme a odkvapkané dáme na misu, na ne upravíme mäso s paradajkami a paprikou. Mladú cibuľku očistíme a pokrájame nadrobno. Pripravené jedlo posypeme cibuľkou, ozdobíme petržlenovými alebo koriandrovými lístkami a podávame.

Kurča s cuketou a šampiňónmi

  • 1 kurča (asi 1,5 kg)
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 400 g cukiet
  • 300 g šampiňónov
  • 2 konzervy ošúpaných paradajok (po 400 g)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 bobkový list
  • ½ viazaničky nasekanej bazalky

Rúru predhrejeme na 240 ° C. Kurča umyjeme, stiahneme kožu a rozdelíme ho na 8 kúskov (2 stehná, 2 prsičká, 2 krídelká, 2 chrbtové časti). Všetky porcie kurčaťa osolíme a okoreníme. Zapekaciu formu alebo pekáč potrieme olivovým olejom, vložíme kúsky kurčaťa a v predhriatej rúre pečieme (stupeň plynu 5-6, teplovzdušná rúra 220 ° C) asi 10 minút. Medzitým očistíme a umyjeme cukety a pokrájame 1 cm kolieska. Šampiňóny poutierame a rozpolíme. Paradajky necháme odkvapkať na sitku a pokrájame nahrubo. Cibuľu s cesnakom ošúpeme a posekáme nadrobno. Vo väčšej mise zmiešame všetku zeleninu so šťavou z paradajok, oreganom, bobkovým listom, čiernym korením a soľou. Pekáč s mäsom vyberieme z rúry a porcie poukladáme na doštičku. Do pekáča alebo formy rovnomerne rozložíme zeleninovú zmes. Na túto zmes položíme porcie kurčaťa a posypeme trochou zeleniny aj húb. Pekáč opäť vložíme do rúry a pečieme asi 1 hodinu, kým kurča nie je dokonale prepečené. Pridáme nasekanú bazalku a podávame s ryžou.

Text a foto Prime time

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

4 hodiny pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

8 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

10 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

22 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

22 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

1 deň pred