Kategórie: AktuálneZdravie

Stačia nám v zimnom období len sezónne potraviny?

Chladné mesiace v roku so sebou prinášajú menej príležitostí na konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny. Viacerí, či už v dôsledku nadmerných povinností alebo povestnej ľudskej lenivosti, zabúdajú na pravidelný prísun ovocia a zeleniny. Dobiť „vitamínové baterky“ je však dôležité pre našu telesnú a duševnú pohodu. Ak nemáme možnosť zjesť jablko alebo mrkvu, 100% ovocný alebo zeleninový džús a pyré môžu byť vhodnou alternatívou. Viac prezradí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z RÚVZ v Bratislave.  

Všetci dobre vieme, že konzumácia ovocia a zeleniny je dôležitá. Priblížite nám dôvody, prečo? 

Ovocie a zelenina by mali tvoriť 1/3 nášho jedálnička. Sú významným zdrojom vitamínov, vlákniny, kyseliny listovej a minerálov, ako sú horčík a draslík. Myslite však aj na ich variabilitu a správnu kombináciu s inými zdravými potravinami. Dôležité je stravovať sa rozumne a vo vyvážanej miere. Kombinujte ovocie a zeleninu, tuky v podobe prírodných olejov a orechov, celozrnné produkty, bielkoviny v mliečnych výrobkoch, mäse, strukovinách a rybách. Obzvlášť myslite na pitný režim.

Stačia nám v zimnom období len sezónne potraviny?

Určite áno. Dôležité je vybrať si také, ktoré nám chutia. Nie je riešením konzumovať ovocie a zeleninu, ktoré nám sú proti srsti. V zimnom období stavte na koreňovú zeleninu, napríklad mrkvu, červenú repu alebo zeler. Dajú sa perfektne kombinovať a spracovať tak v surovej, ako aj tepelnej úprave. Nezabudnite aj na kapustu ako bohatý zdroj vitamínu C a strukoviny. Z ovocia sú to tradičné jablko a hruška. Telo je prirodzene zvyknuté na tento typ potravín, nemusíme zbytočne „tlačiť na pílu“ a núkať telu citrusové alebo exotické plody.

V zime sa človek musí v obchode častokrát vynájsť. Má ovocie a zelenina svoje alternatívy, čo splnia výživové hodnoty?

Na splnenie jednej z piatich odporúčaných porcií ovocia a zeleniny je možné skonzumovať aj 100% džús alebo pyré. Mnohí to odmietajú zo strachu pred cukrom a konzervantmi. Podľa platnej právnej úpravy je však zakázané pridávať farbivá, umelé príchute alebo sladidlá do všetkých 100% džúsov. Podobne je to v prípade 100% pyré. Nájdete v nich vitamíny a prospešné mikroelementy. Napríklad taký paradajkový džús obsahuje viac lykopénu, než čerstvá paradajka. Je to skvelý antioxidant, ktorý zmenšuje riziko vzniku rakoviny.

Poskytovať telu 100% džúsy a pyré rôznych chutí môže byť jednoduchý a efektívny spôsob ako prirodzene doplniť jedálniček o cenné látky z ovocia a zeleniny.

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

„Vyzujem korčule a už aj sa pustím do pečenia čerešňovo-makovej štrúdle,“hovorí „babička“ Elle Šajdová

Takáto je mama známej moderátorky Eriky Barkolovej. Elle Šajdová miluje šport, pohyb. V lete je…

19 hodín pred

Táto krásna žena so šedivými vlasmi sa volá Michaela Křivánková

Ešte donedávna bola štandardom krásy v módnom svete mladosť. Čím mladšie, tým úspešnejšie. Predvádzali všetky…

23 hodín pred

Koľko lásky a využití mala obyčajná zástera…naše mamy. Takto si to pamätám ja!

Myslím si, že naše deti už nevedia, čo je to zástera. Hlavným použitím zástery bolo…

23 hodín pred

Všimli ste si, že v Superbabkách nehovoríme o dôchodcoch?

Namiesto toho hovoríme o zrelom veku. Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a…

2 dni pred

Nostalgia, túžba po starých dobrých časoch. Chytí vás to občas?

Napriek tomu, že nostalgia nemá dobrú povesť, ohliadnutie sa do minulosti, do obdobia svojej mladosti,…

2 dni pred

Len pre prípad, že by ste potrebovali pripomenúť!

Ak uvidíte malú ženu v bikinách, starajte sa o seba. Ak vidíš silnejšiu ženu s…

3 dni pred