Stredomorské recepty
Suroviny:
400 g čerstvého listového špenátu,
200 g syra feta,
1 cibuľa,
3 strúčiky cesnaku,
390 g (1 balenie) krájaných paradajok,
100 g parmezánu,
1 lyžička extra panenského olivového oleja,
čerstvá bazalka, korenie, soľ.
Suroviny na cesto:
400 g hladkej múky,
3 celé vajcia.
Príprava cesta:
Na dosku nasypeme múku, do stredu urobíme jamku, pridáme vajcia a vidličkou postupne zmiešame vajcia s múkou, až kým sa nespoja. Cesto potom miesime rukami približne 5 minút, až kým nie je hladké a jemné, zabalíme do fólie alebo do mikroténového vrecka a dáme na hodinu do chladničky. Dosku posypeme hrubou múkou a vyvaľkáme na 1 až 2 milimetre – podľa toho, aké cestoviny ideme robiť, alebo cesto ďalej spracujeme v strojčeku na cestoviny.
Postup:
Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky, ktoré opražíme do zlatista na olivovom oleji. Pridáme listový špenát, pretlačený cesnak, korenie, soľ a dusíme do mäkka asi 5 minút, odstavíme z ohňa a počkáme, kým trochu vychladne. Nakrájame fetu a touto zmesou postupne po vrstvách natierame lazane, ktoré ukladáme na seba do zapekacej misy. Krájané paradajky Podravka zmiešame v miske spolu s čerstvou bazalkou. Zalejeme nimi lazane a posypeme parmezánom. Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) na 30 min. Po vybratí môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou.
Suroviny:
1 liter paradajkového džúsu,
390g (1balenie) krájaných paradajok s bazalkou a oreganom,
100 g šunky,
1 cibuľa,
2 strúčiky cesnaku,
1 dcl vody,
1 lyžička vegety
čierne korenie, soľ, cukor, parmezán, bazalka, olej.
Postup:
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme šunku nakrájanú na malé kocky, opražíme ju a pridáme krájané paradajky s bazalkou a oreganom. Celú zmes poriadne premiešame, zalejeme paradajkovým džúsom a 1 dcl vody a necháme prevrieť. Potom polievku dochutíme ochucovadlom, čiernym korením, soľou, cukrom a krátko povaríme. Podávame s parmezánom alebo cestovinou.
Suroviny:
2 konzervy Eva tuniak v rastlinnom oleji 80 g,
1 hlávkový šalát,
1 cibuľa šalotka,
20 cherry paradajok,
rukola,
vegeta
soľ,
korenie,
olivový olej,
šťava z citróna.
Postup:
Šalát natrháme na stredne veľké kúsky, cibuľu nakrájame na tenké prúžky, cherry paradajky na polovičky a rukolu necháme celú. Všetko zľahka premiešame a dochutíme soľou, korením a vegetou. Pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme olivovým olejom. Nakoniec Eva tuniak v rastlinnom oleji jemne rozmrvíme vidličkou a vmiešame do šalátu. Šalát podávame ako predjedlo alebo ako prílohu k mäsu.
Suroviny:
1 balík cestovín farfalle,
1 konzerva čiernych olív,
1 červená kapia,
1 čili paprika – podľa chuti,
500 g cherry paradajok,
1 uhorka,
čerstvý kozí syr,
soľ ,
korenie ,
olivový olej .
Postup:
Najskôr uvaríme v dobre osolenej vode cestoviny farfalle podľa návodu na obale „al dente“ („akurát na zub“).
Nakrájame zeleninu na drobné kocky, olivy na kolieska. Uvarené cestoviny scedíme, jemne polejeme olejom a primiešame nakrájanú a okorenenú zeleninu. Nakoniec ozdobíme kozím syrom, ktorý veľmi dobre doplní chuť celého jedla.
Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…
Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…
Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…
Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…
To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…
Ako každý rok. S manželom, dcérou a milovanou vnučkou. "My sme sa veľmi potešili týmto…
Leave a Comment