Spomienky na letnú dovolenku

Stredomorské recepty

Domáce lazane so špenátom a feta syrom

Suroviny:

400 g čerstvého listového špenátu,
200 g syra feta,
1 cibuľa,
3 strúčiky cesnaku,
390 g (1 balenie) krájaných paradajok,
100 g parmezánu,

1 lyžička extra panenského olivového oleja,
čerstvá bazalka, korenie, soľ.

 

Suroviny na cesto:

400 g hladkej múky,

3 celé vajcia.

Príprava cesta:

Na dosku nasypeme múku, do stredu urobíme jamku, pridáme vajcia a vidličkou postupne zmiešame vajcia s múkou, až kým sa nespoja. Cesto potom miesime rukami približne 5 minút, až kým nie je hladké a jemné, zabalíme do fólie alebo do mikroténového vrecka a dáme na hodinu do chladničky. Dosku posypeme hrubou múkou a vyvaľkáme na 1 až 2 milimetre – podľa toho, aké cestoviny ideme robiť, alebo cesto ďalej spracujeme v strojčeku na cestoviny.

Postup:

Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky, ktoré opražíme do zlatista na olivovom oleji. Pridáme listový špenát, pretlačený cesnak, korenie, soľ a dusíme do mäkka asi 5 minút, odstavíme z ohňa a počkáme, kým trochu vychladne. Nakrájame fetu a touto zmesou postupne po vrstvách natierame lazane, ktoré ukladáme na seba do zapekacej misy. Krájané paradajky Podravka zmiešame v miske spolu s čerstvou bazalkou. Zalejeme nimi lazane a posypeme parmezánom. Vložíme do vyhriatej rúry (180 °C) na 30 min. Po vybratí môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou.

Paradajková polievka

Suroviny:

1 liter paradajkového džúsu,
390g (1balenie) krájaných paradajok s bazalkou a oreganom,

100 g šunky,
1 cibuľa,
2 strúčiky cesnaku,
1 dcl vody,
1 lyžička vegety

čierne korenie, soľ, cukor, parmezán, bazalka, olej.

Postup:

Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme šunku nakrájanú na malé kocky, opražíme ju a pridáme krájané paradajky s bazalkou a oreganom. Celú zmes poriadne premiešame, zalejeme paradajkovým džúsom a 1 dcl vody a necháme prevrieť. Potom polievku dochutíme ochucovadlom, čiernym korením, soľou, cukrom a krátko povaríme. Podávame s parmezánom alebo cestovinou.

Tuniakový šalát

Suroviny:

2 konzervy Eva tuniak v rastlinnom oleji 80 g,
1 hlávkový šalát,
1 cibuľa šalotka,
20 cherry paradajok,
rukola,
vegeta
soľ,
korenie,
olivový olej,
šťava z citróna.

Postup:

Šalát natrháme na stredne veľké kúsky, cibuľu nakrájame na tenké prúžky, cherry paradajky na polovičky a rukolu necháme celú. Všetko zľahka premiešame a dochutíme soľou, korením a vegetou. Pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme olivovým olejom. Nakoniec Eva tuniak v rastlinnom oleji jemne rozmrvíme vidličkou a vmiešame do šalátu. Šalát podávame ako predjedlo alebo ako prílohu k mäsu.

Cestoviny farfalle s kozím syrom

Suroviny:

1 balík cestovín farfalle,
1 konzerva čiernych olív,
1 červená kapia,
1 čili paprika – podľa chuti,
500 g cherry paradajok,
1 uhorka,
čerstvý kozí syr,
soľ
 ,
korenie
 ,
olivový olej
 .

Postup:

Najskôr uvaríme v dobre osolenej vode cestoviny farfalle podľa návodu na obale „al dente“ („akurát na zub“).
Nakrájame zeleninu na drobné kocky, olivy na kolieska. Uvarené cestoviny scedíme, jemne polejeme olejom a primiešame nakrájanú a okorenenú zeleninu. Nakoniec ozdobíme kozím syrom, ktorý veľmi dobre doplní chuť celého jedla.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: varenie

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

52 minút pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

3 hodiny pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

15 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

15 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

18 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred