Recepty

Šomloi halušky podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Doma i v zahraničí oceňovaný kuchár Karol Hrčka začínal v hoteli Carlton. Neskôr ho osud zavial aj do zahraničia. Veľa skúseností získal v Nemecku, ale aj v Rakúsku. Hoci má len 63 rokov, je už na dôchodku, ale radosť z dobrého jedla chce robiť ľuďom stále. Varí ministrom, varí vzácnym delegáciám, ale neodmietne ani obyčajnú súťaž vo varení guľáša niekde na dedine. Pre nás dnes pripravil vynikajúcu maďarskú špecialitu šomloi halušky z dvoch druhov cesta.

Na cesto potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 130 g polohrubej múky
  • citrónovú kôru
  • 20 g kakaa

Na plnku:

  • 2 žĺtka
  • 1/2 l mlieka
  • 2 vanilkové pudingy
  • 40 g kryštálového cukru
  • 100 g masla

Ďalej potrebujeme:

  • 100g marhuľového lekváru
  • 100 g pomletých vlašských, alebo lieskových orechov
  • 50 g hrozienok namočených v rumovej esencii

Na posypanie:

  • 50 g kakaa
  • 20 g práškového cukru
  • 100 masla
  • 100 g  čokolády na varenie

Na ozdobu

1 šľahačková smotana

Postup:

Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielká vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu  postupne pridáme žĺtka, múku a citrónovú kôru. Cesto si rozdelíme na tri časti. Dve budú vanilkové a do tretej pridáme cez sito kakao a zamiešame. Plechy vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesta a pečieme 15 minút pri teplote 170 stupňov. Potom z cesta stiahneme  papier a necháme vychladnúť.

Medzitým si urobíme krém. Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a puding, podľa návodu varíme ho husta. Do hotového pridáme maslo a zašľaháme žĺtka.

Prvý vanilkový plát natrieme marhuľovým lekvárom, potom potrieme 1/3 pudingu, posypeme orechmi a hrozienkami. Na to položíme kakaový plát, opäť potrieme lekvárom, pudingom, orechmi a hrozienkami. Položíme tretí plát cesta a opäť potrieme džemom, pudingom, orechmi a hrozienkami.

Odložíme chladničky aspoň na 6 hodín. Posypeme cez sito kakaom zmiešaným s cukrom., polejeme čokoládou rozpustenou v masle. Lyžicou vykrajujeme úhľadné kúsky a upravíme na tanieri. Ozdobíme nesladenou šľahačkou.

Dobrú chuť vám želá Karol Hrčka!

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Čo som nechcela robiť ako moja mama a predsa to robím!

Moja mama bola pekná žena (v strede, vľavo je moja sestra). Mala kvalitné čierne vlasy,…

1 hodinu pred

Výroba pacientov je pre farmaceutický priemysel veľmi dôležitá!

Aj zvieracích pacientov, musím dodať. Máme fenku jazvečíka. Má osem rokov a už niečo vyše…

1 hodinu pred

Recept na výborné medovníčky, alebo ak chcete perníčky

Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4…

2 hodiny pred

Musela som sa naučiť žiť so sklerózou multiplex

Dobrý deň priatelia! Volám sa Gabriela Bednárová, mám 56 rokov  a sklerózu multiplex. Túto chorobu…

2 hodiny pred

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

16 hodín pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

21 hodín pred