Doma i v zahraničí oceňovaný kuchár Karol Hrčka začínal v hoteli Carlton. Neskôr ho osud zavial aj do zahraničia. Veľa skúseností získal v Nemecku, ale aj v Rakúsku. Hoci má len 63 rokov, je už na dôchodku, ale radosť z dobrého jedla chce robiť ľuďom stále. Varí ministrom, varí vzácnym delegáciám, ale neodmietne ani obyčajnú súťaž vo varení guľáša niekde na dedine. Pre nás dnes pripravil vynikajúcu maďarskú špecialitu šomloi halušky z dvoch druhov cesta.
Na cesto potrebujeme:
Na plnku:
Ďalej potrebujeme:
Na posypanie:
Na ozdobu
1 šľahačková smotana
Postup:
Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielká vyšľaháme. Pridáme cukor a nakoniec do tuhého snehu postupne pridáme žĺtka, múku a citrónovú kôru. Cesto si rozdelíme na tri časti. Dve budú vanilkové a do tretej pridáme cez sito kakao a zamiešame. Plechy vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesta a pečieme 15 minút pri teplote 170 stupňov. Potom z cesta stiahneme papier a necháme vychladnúť.
Medzitým si urobíme krém. Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a puding, podľa návodu varíme ho husta. Do hotového pridáme maslo a zašľaháme žĺtka.
Prvý vanilkový plát natrieme marhuľovým lekvárom, potom potrieme 1/3 pudingu, posypeme orechmi a hrozienkami. Na to položíme kakaový plát, opäť potrieme lekvárom, pudingom, orechmi a hrozienkami. Položíme tretí plát cesta a opäť potrieme džemom, pudingom, orechmi a hrozienkami.
Odložíme chladničky aspoň na 6 hodín. Posypeme cez sito kakaom zmiešaným s cukrom., polejeme čokoládou rozpustenou v masle. Lyžicou vykrajujeme úhľadné kúsky a upravíme na tanieri. Ozdobíme nesladenou šľahačkou.
Dobrú chuť vám želá Karol Hrčka!
Narodila sa v roku 1941. Martha Steward je americká podnikateľka, spisovateľka a moderátorka. Začínala organizovaním…
Nie vysnívanú, ale minimálnu, ktorú som si stanovila. Niekedy mám pocit, že to ide príliš…
Lieskové orechy priaznivým spôsobom ovplyvňujú zdravie ľudí už odpradávna – staroveký predpis miešania roztlčených lieskovcov…
Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a znamená stratu sily, chudobu a choroby.…
Vyskúšajte surovú pohanku s jogurtom na lačno. Je to veľmi zdravé jedlo, užitočné, lebo vyčistí…
Hosťom Martiny Valachovej v podcaste ODznova bola Doda Lednická, ktorá zabojovala s chorobami a dnes už…
Leave a Comment