Šípky sú vzácny prírodný zdroj zdravia, ktorý je nášmu telu prospešný zvonka aj zvnútra. Bohužiaľ, zostávajú nedocenené. Pritom ide o zázrak z divokej prírody plný vitamínu C, ktorý nám výrazne dokáže pomôcť pri problémoch s imunitou, spomaľuje proces starnutia, zabraňuje únave, podporuje trávenie, hydratuje vysušenú pokožku a dokonca vyhladzuje pleť.
Vitamínová bomba
Okrem toho, že šípové kríky sú nádhernou okrasou záhrad, sú taktiež plné vitamínu C, karoténu, vitamínov B1, B2, P, ktorý posilňuje účinok vitamínu C, či K vitamínu. Plody sú bohaté na pektíny, triesloviny, organické kyseliny, silice a dokonca aj železo, vápnik či flavonoidy, ktoré obsahuje napríklad aj hrozno či kakao. Tie sú skutočným darom pre zdravie človeka, čo potvrdili viaceré odborné výskumy. Flavonoidy totiž majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj tých, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy. Pravidelná konzumácia šípok významne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, sú prevenciou vírusov a významne posilňujú obranyschopnosť organizmu.
Kedy a ako ich zbierať?
Momentálne je najvhodnejší čas na ich zber. Plody sa odporúčajú trhať v septembri a októbri, ale len do prvých mrazov, potom už strácajú cenné vitamíny. Zbierajú sa iba tvrdé, do oranžova alebo červena sfarbené šípky. Mäkké už nie sú vhodné, pretože opäť obsahujú menej vitamínu C ako ich tvrdšie varianty.
V prípade sušenia by sa mali skladovať maximálne rok, pretože strácajú obrovské dávky vitamínov.
Pomocník zvnútra i zvonka
Na prípravu výborného šípkového čaju sa môžu použiť čerstvé i sušené šípky. Odporúča sa piť dve až tri šálky tohto nápoja denne. Okrem posilnenia imunity je vynikajúcim pomocníkom v boji proti obličkovým kameňom, pri problémoch s krvotvorbou, cukrovkou, stolicou a odporúča sa aj pri rekonvalescencii po rôznych ďalších ochoreniach. Ak máte malé deti, ktoré sa zdržiavajú vo veľkých kolektívoch, kde sa nádcha a choroby šíria rýchlo, vhodné sú napríklad aj šípkové glucandy.
Vynikajúci je aj domáci šípkový sirup, ktorý sa môže používať namiesto obyčajnej limonády, alebo domáca marmeláda vhodná na chlieb aj na varenie.
Potrebujete: 1kg šípok, 1,5 kg hnedého cukru, 2 l vody
Očistené šípky rozdrvte a zalejte vodou. Varte asi 15 minút. Potom zmes preceďte cez jemné sito. Tekutinu znovu priveďte k varu a pridajte cukor, ktorý v nej nechajte rozpustiť. Keď je sirup rozpustený, tak máte hotovo. Stačí už len naliať sirup do sklenených fliaš s vrchnáčikom či zaváracích pohárov.
Že vy ste si svoje šípky túto sezónu ešte neboli nazbierať? Tak šup-šup do záhrady alebo lesa. Ich silu by predsa bola škoda nevyužiť vo svoj prospech.
Foto Depositphotos.com
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment