Dobré rady

Šípky nakopnú vašu imunitu. Je to zázrak z divokej prírody plný vitamínu C.

Šípky sú vzácny prírodný zdroj zdravia, ktorý je nášmu telu prospešný zvonka aj zvnútra. Bohužiaľ, zostávajú nedocenené. Pritom ide o zázrak z divokej prírody plný vitamínu C, ktorý nám výrazne dokáže pomôcť pri problémoch s imunitou, spomaľuje proces starnutia, zabraňuje únave, podporuje trávenie, hydratuje vysušenú pokožku a dokonca vyhladzuje pleť.

Vitamínová bomba

Okrem toho, že šípové kríky sú nádhernou okrasou záhrad, sú taktiež plné vitamínu C, karoténu, vitamínov B1, B2, P, ktorý posilňuje účinok vitamínu C, či K vitamínu. Plody sú bohaté na pektíny, triesloviny, organické kyseliny, silice a dokonca aj železo, vápnik či flavonoidy, ktoré obsahuje napríklad aj hrozno či kakao. Tie sú skutočným darom pre zdravie človeka, čo potvrdili viaceré odborné výskumy. Flavonoidy totiž majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj tých, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy. Pravidelná konzumácia šípok významne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, sú prevenciou vírusov a významne posilňujú obranyschopnosť organizmu.

Kedy a ako ich zbierať?

Momentálne je najvhodnejší čas na ich zber. Plody sa odporúčajú trhať v septembri a októbri, ale len do prvých mrazov, potom už strácajú cenné vitamíny. Zbierajú sa iba tvrdé, do oranžova alebo červena sfarbené šípky. Mäkké už nie sú vhodné, pretože opäť obsahujú menej vitamínu C ako ich tvrdšie varianty.
V prípade sušenia by sa mali skladovať maximálne rok, pretože strácajú obrovské dávky vitamínov.

Pomocník zvnútra i zvonka

Na prípravu výborného šípkového čaju sa môžu použiť čerstvé i sušené šípky. Odporúča sa piť dve až tri šálky tohto nápoja denne. Okrem posilnenia imunity je vynikajúcim pomocníkom v boji proti obličkovým kameňom, pri problémoch s krvotvorbou, cukrovkou, stolicou a odporúča sa aj pri rekonvalescencii po rôznych ďalších ochoreniach. Ak máte malé deti, ktoré sa zdržiavajú vo veľkých kolektívoch, kde sa nádcha a choroby šíria rýchlo, vhodné sú napríklad aj šípkové glucandy.

Vynikajúci je aj domáci šípkový sirup, ktorý sa môže používať namiesto obyčajnej limonády, alebo domáca marmeláda vhodná na chlieb aj na varenie.

Potrebujete: 1kg šípok, 1,5 kg hnedého cukru, 2 l vody

Očistené šípky rozdrvte a zalejte vodou. Varte asi 15 minút. Potom zmes preceďte cez jemné sito. Tekutinu znovu priveďte k varu a pridajte cukor, ktorý v nej nechajte rozpustiť. Keď je sirup rozpustený, tak máte hotovo. Stačí už len naliať sirup do sklenených fliaš s vrchnáčikom či zaváracích pohárov.

Že vy ste si svoje šípky túto sezónu ešte neboli nazbierať? Tak šup-šup do záhrady alebo lesa. Ich silu by predsa bola škoda nevyužiť vo svoj prospech.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ak neviete, kde je epicentrum nášho zdravia, prečítajte si tento článok

Údajne sme tak zdraví, ako zdravé je naše črevo – počuli ste už túto múdrosť?…

4 hodiny pred

Dopĺňanie vitamínu D počas jesene a zimy: Strava zabezpečí len 10 percent potrebného množstva

Dôležitým zdrojom vitamínu D je slnko. Počas zimných mesiacov, kedy je ho nedostatok, je preto…

4 hodiny pred

Tapas je dobrá voľba, keď príde návšteva

Tapas je synonymom pre malé občerstvenie, degustačný tanierik, či jednohubky. Názov tapas pochádza zo Španielska,…

4 hodiny pred

Tieto Vianoce si pamätám. Medzi darčekmi pozerala na mňa veľkými očami krásna vlasatá bábika a mrkala dlhými mihalnicami. Dostala meno Moja!

Tie Vianoce si pamätám ... ako otec priväzoval stromček o klinec, na ktorom predtým visel obraz…

19 hodín pred

Vianočný pozdrav všetkým

To čo je za mnou, vôbec nie je dôležité, lež úsmev a milujuce srdce. Nie…

20 hodín pred

Ako strávila vaša obľúbená hlásateľka Ada Straková Vianoce?

Ako každý rok. S manželom, dcérou a milovanou vnučkou. "My sme sa veľmi potešili týmto…

1 deň pred