Príroda je skutočne veľkolepá. Všimli ste si niekedy, že prostredníctvom tvarov bežných surovín v domácností nám naznačuje, ktorej časti nášho tela prospievajú? Dáme vám jednoduchý návod vďaka ktorému sa môžete stať lekárkou sami sebe…
MOZOG
Vlašský orech. Na prvý pohľad pripomína mozog s ľavou a pravou hemisférou, veľkým a malým mozgom. Dokonca brázdy a záhyby sú na orechoch rovnaké ako na mozgovej kôre. Je známe, že orechy pomáhajú rozvíjať neurotransmitery dôležité pre správnu funkciu mozgu. Z vlašských orechov sa dokonca lisuje aj vysoko kvalitný olej, ktorý je zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Nachádza sa v nich totiž železo, selén, zinok, vitamín E a skupina vitamínov rady B. Moderné výskumy potvrdili, že orechy na mozog pôsobia skutočne priaznivo a navyše pomáhajú pri liečbe srdcovo-cievnych chorôb, regulujú krvný tlak, znižujú hladinu cholesterolu a pôsobia proti ateroskleróze.
SRDCE
Keď rozkrojíte paradajku, zistíte, že má štyri komory rovnako, ako srdce. Výskumy dokázali, že práve rajčiny sú tou najlepšou výživou pre srdce. Presne ako hroznové víno. Tvar hrozna má po rozkrojení podobu srdca a každá guľôčka je rovnaká ako krvná bunka. Príroda nám tým jednoducho napovedá, že toto ovocie revitalizuje krv i srdce. Navyše, aj kôstky sú v tvare srdiečok. Významnou zložkou hroznového vína sú bioflavonoidy, jeden z antioxidantov, zvyšujúcich obranyschopnosť organizmu, ale ja vitamín B a minerály, s vysokým percentom draslíka. Pozitívny vplyv vína na prevenciu koronárnych ochorení potvrdila nedávno aj Svetová zdravotnícka organizácia.
KOSTI
Vedeli ste, že kosti obsahujú až 23% sodíka? Ak je vaša strava chudobná práve na sodík, telo si ho vyberá z kostí a tým ich oslabuje! Ak vám rozkrojený celer pripomína kostnú dreň, je to práve preto, že zásobuje vašu kostru všetkými cennými látkami, vrátane sodíka. Navyše, pomáha rozpúšťať vápnikove nánosy v kĺboch a je skvelý pri liečbe dny, reumy a artritídy.
ZAŽÍVACIE ORGÁNY
Zemiaky pripomínajú pankreas a škrob, ktorý obsahujú znižuje riziko rakoviny hrubého čreva či syndrómu podráždených čriev. Látky, ktoré sú v zemiakoch obsiahnuté, navyše, znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Cibuľa je zase veľmi podobná telesnej bunke a pomáha odstraňovať z tela odpady všetkých buniek. Mimochodom, viete prečo vyvoláva slzy? Aj z očí vyplavuje totiž epitelové vrstvy.
VYLUČOVACIE ORGÁNY
Nezdá sa vám, že plod fazule pripomína tvar ľadviny? Podoba opäť nie je náhodná. Je známe, že fazuľa pomáha udržiavať správnu funkciu ľadvín, je bohatým zdrojom bielkovín a vlákniny a odporúča sa aj na podporu tvorby krviniek. Obsahuje tiež vysoké množstvo vitamínu C a podľa mnohých prieskumov pomáha aj diabetikom. Má totiž čistiacu funkciu a preto je pre ľadviny nepostrádateľná.
POHLAVNÉ ORGÁNY
Nie náhodou prospieva konzumácia baklažánu a hrušiek k správnej funkcii maternice. Ich tvar je opäť veľmi podobný. Rovnako ako tvar avokáda a kŕčka maternice. Vedci zistili, že jeden plod týždenne dokáže vyrovnať hladinu hormónov a je účinnou prevenciou proti rakovine. A to nie je všetko! Kým z kvetu avokáda vyrastie zrelý plod, trvá to presne deväť mesiacov. Plod avokáda obsahuje 14 tisíc nutričných chemických zložiek, ktoré majú pozitívny vplyv predovšetkým na zdravý vývoj ľudského embrya. Olivy zase pomáhajú zdravej funkcii vaječníkov. Figy rastú vždy vo dvojiciach a sú plné semien, nie náhodou preto zvyšujú pohyblivosť a počet mužských spermií a pomáhajú prekonať sterilitu. Banány, uhorky, cukety a plody podobných tvarov podporujú veľkosť a silu mužských pohlavných orgánov. Petržlen zase obsahuje esenciu, ktorej hlavnou zložkou je apiol rozširujúci cievy a vplyvajúci na svalové vlákna, najmä mužských pohlavných orgánov.
ZRAK
Nepripomína vám čučoriedka očné buľvy? Dobre sa pozerajte aj pri krájaní mrkvy, v jednom plátku nájdete zreničku, dúhovku aj lúčovité linky. Vedci opäť potvrdili, že mrkva zvyšuje cirkuláciu krvi v oku a zlepšuje funkciu očí. Čučoriedky zase regenerujú tyčinky na očnej sietnici, „zaostrujú“ zrak a pôsobia ako prevencia proti šerosleposti, najmä u ľudí s ťažšou krátkozrakosťou.
CELÉ TELO – IMUNITNÝ SYSTÉM
Žen-šen, ktorého koreň vyzerá ako telo človeka skutočne celému telu aj prospieva. Žen-šen výrazne napomáha posilňovať celkovú odolnosť organizmu. Blahodarné pôsobenie tejto liečivej byliny sa v tradičnej čínskej medicíne využíva už viac ako 2 000 rokov. Starí Číňania k nemu dokonca prechovávali takú veľkú úctu, že jeho koreň mohol zbierať iba samotný cisár.
Ženšen pravý (Panax ginseng) je v lekárskej vede známy ako adaptogen, to znamená, že energicky a harmonizačne vplýva na celý organizmus. Komplex látok nachádzajúcich sa v koreni liečivej byliny pôsobí na zlepšenie fyzickej a duševnej výkonnosti, zvyšuje výdrž a odolnosť proti mnohým akútnym ochoreniam spôsobeným vyčerpaním a stresom. Inak povedané zmierňuje opotrebovanie tela a tým spomaľuje proces starnutia. Jeho chuť je špecifická, nasladlá, aj preto sa veľakrát uprednostňuje jeho konzumácia v tabletách bez zbytočných chemických a umelo vytvorených zložiek. Veľakrát sa totižto uchyľujeme k najrôznejším človekom vytvoreným látkam a pritom zabúdame, že niekedy je oveľa jednoduchšie rozhliadnuť sa okolo seba a nabrať silu priamo z prírody.
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment