Aktuálne

Roláda plnená „slivkovou čokoládou“

Z rovnakých surovín môžete upiecť aj chutné buchty.

Potrebujeme:

  • 400 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 35 g zmäknutého masla
  • 35 g práškový cukor
  • 2 dl vlažné mlieko
  • 1 kocka droždia
  • trochu citrónovej kôry
  • škorica štipka soli

Na plnku:

  • 450 g slivkového lekváru
  • 1 balenie čokoládový puding (môže byť aj BB)

Postup:

Z mlieka a kvasníc si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od misy. Prikryjeme kuchynskou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Plnku si pripravíme tak, že zmiešame lekvár s pudingom. Ak je to veľmi husté, môžeme pridať trochu vody. Potrieme cesto a zavinieme. Položíme na vymastený plech, popicháme a pečieme prvých 15 minút pri 200 stupňoch a potom prikryjeme alobalom a  ešte cca 25 minút na 150 stupňoch dopečieme. Vytiahneme z rúry a prikryjeme utierkou, aby bol závin vláčny.

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

1 hodinu pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

13 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

13 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

16 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred