Kategórie: AktuálneRecepty

Recepty pre tých, ktorí si nevedia predstaviť život bez kávy

Južanské plnené zemiaky

Ingrediencie: pre 4 osoby

  • 8 ks väčších zemiakov
  • 500 g kuracieho mäsa (najlepšie kuracie prsia)
  • olivový olej
  • 100 g karfiolu
  • 1 lyžička kávy Nescafé
  • 1-2 cibule
  • 1 pór
  • 1 lyžička balsamica
  • 1 červená paprika
  • 150 g strúhaného syra
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava jedla:

Umyté zemiaky so šupkou rozkrojíme a vydlabeme. Rozložíme ich na dno pekáča, jemne polejeme olivovým olejom a celý pekáč prikryjeme alobalom. Pečieme v trúbe pol hodinu. Medzitým na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, pridáme na kocky pokrájané kuracie mäso a osmažíme. Pridáme na malé ružičky rozobratý čerstvý karfiol, kolieska póru a papriku nakrájanú na kocky. Smažíme asi 10 minút. Potom ochutíme balsamicom, kávou, soľou a čiernym korením. Keď sú zemiaky upečené, odokryjeme ich a naplníme pripravenou mäsovou zmesou. Nakoniec všetko zasypeme strúhaným syrom a dáme ešte na osem minút zapiecť. Horúce zemiaky servírujeme s čerstvou zeleninou.

Etiópska krkovička 

Ingrediencie: pre 4 osoby

  • 800 g krkovičky bez kosti
  • 3 cibule
  • čierne korenie, soľ
  • 2 póry
  • 2 mrkvy
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 bobkový list
  • ¼ l červeného vína
  • 1 lyžica brandy
  • ¼ vývaru alebo vody
  • 1 lyžica NESCAFÉ
  • 150 g čerstvých šampiňónov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • zemiaky

Príprava jedla:

Celý kus krkovičky osolíme, pridáme prelisovaný cesnak a dáme na 45 minút piecť do trúby. Po tejto dobe mäso vyberieme a nakrájame na tenšie plátky, ale neľakajte sa, mäso ešte nebude úplne prepečené. Nakrájané plátky mäsa obalíme v hladkej múke, polejeme brandy a oflambujeme v plechu, v ktorom sme ho piekli. Keď vyberieme plátky, prilejeme do výpeku víno, vývar a kávu, krátko povaríme a zahustíme múkou. Pred servírovaním plátky mäsa (upečené na médium) dáme na tanier a prelejeme omáčkou. Ako príloha sú vhodné gratinované zemiaky a na cibuľke osmažené šampiňóny.

Grepova miska Patulai

 

Ingrediencie: pre 4 osoby

  • 500 g aljašskej tresky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule
  • 4 jablká
  • 2 pomaranče
  • 1 grapefruit
  • 1 lyžica škrobu
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička NESCAFÉ
  • 1-2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička octu, soľ
  • 0,5 l hydinového vývaru
  • 100 g zelených fazuliek

Príprava jedla:

Rybu nakrájame na malé kúsky. Na panvicu nalejeme olej, v ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme rybu a krátko opražíme. Olúpané jablká zbavené jadrovníkov  nakrájame na malé kocky. Na rovnaké kúsky nakrájame tiež grapefruit a pomaranč, ovocie prihodíme na panvicu k rybe a smažíme za občasného miešania ďalších 10 minút. Vývar zmiešame so škrobom, medom, kávou, sójovou omáčkou, ochutíme octom, nalejeme na zmes na panvici a varíme za stáleho miešania ešte asi 3 minúty. Podávame s ryžou. Kvôli efektu je skvelé podávať zmes v umytej šupke od rozpoleného grapefruitu ako v miske. Potom ku grapefruitovej miske položenej na tanieri pridáme ako ozdobu sterilizované zelené fazuľky.

Smaragdové rajčiny

Ingrediencie: pre 6 osôb

  • 1 kg rajčín
  • 300 g nastrúhaného syra
  • olivový olej
  • 2 lyžice NESCAFÉ
  • soľ, korenie
  • 2 polievkové lyžice čerstvej bazalky
  • 10 g kryštálového cukru
  • 1 pohár bieleho suchého vína

Príprava jedla:

Približne rovnako veľké rajčiny sparíme horúcou vodou, olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Položíme na rozpálený olivový olej, zasypeme cukrom, kávou a bazalkou a krátko orestujeme. Pripravíme si polevu z olivového oleja, vína a trochy bazalky. Teplé rajčiny rozložíme na tanier, zalejeme polevou a posypeme nastrúhaným syrom. Vhodné ako predjedlo alebo príloha k jedlám z mäsa.

 Tvarohová torta Panama

Ingrediencie: pre 6 osôb

  • 1 balíček piškót
  • 1 kocka mäkkého tvarohu
  • 3 dl mlieka
  • 1 vajce
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g rastlinného tuku, najlepšie hery
  • 4 lyžičky rumu
  • 1 balíček svetlej želatíny
  • 1 lyžička škorice
  • 1-2 lyžičky NESCAFÉ
  • 500 g ovocia, najlepšie čerstvého
  • šľahačka v spreji

Príprava jedla:

V teplom mlieku rozpustíme podľa receptu želatínu a krátko povaríme. Mlieko so želatínou nalejeme do mixéru a za stáleho mixovania postupne pridávame tvaroh, rastlinný tuk, rum, škoricu, kávu a nakoniec celé vajce. Všetko dobre vyšľaháme. Na dno tortovej formy položíme piškóty, na ne poukladáme ovocie, zalejeme tvarohovým krémom, potom zasa dáme vrstvu piškót, ovocie a krém. Tak pokračujeme, pokiaľ máme suroviny. Poslednú, hornú vrstvu budú tvoriť piškóty otočené plochou stranou navrch. Takto pripravenú tortu dáme do chladničky stuhnúť. Servírujeme dobre vychladené, so šľahačkou a ovocím.

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

17 minút pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

12 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

12 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

15 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

24 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred