Ingrediencie: pre 4 osoby
Umyté zemiaky so šupkou rozkrojíme a vydlabeme. Rozložíme ich na dno pekáča, jemne polejeme olivovým olejom a celý pekáč prikryjeme alobalom. Pečieme v trúbe pol hodinu. Medzitým na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, pridáme na kocky pokrájané kuracie mäso a osmažíme. Pridáme na malé ružičky rozobratý čerstvý karfiol, kolieska póru a papriku nakrájanú na kocky. Smažíme asi 10 minút. Potom ochutíme balsamicom, kávou, soľou a čiernym korením. Keď sú zemiaky upečené, odokryjeme ich a naplníme pripravenou mäsovou zmesou. Nakoniec všetko zasypeme strúhaným syrom a dáme ešte na osem minút zapiecť. Horúce zemiaky servírujeme s čerstvou zeleninou.
Ingrediencie: pre 4 osoby
Celý kus krkovičky osolíme, pridáme prelisovaný cesnak a dáme na 45 minút piecť do trúby. Po tejto dobe mäso vyberieme a nakrájame na tenšie plátky, ale neľakajte sa, mäso ešte nebude úplne prepečené. Nakrájané plátky mäsa obalíme v hladkej múke, polejeme brandy a oflambujeme v plechu, v ktorom sme ho piekli. Keď vyberieme plátky, prilejeme do výpeku víno, vývar a kávu, krátko povaríme a zahustíme múkou. Pred servírovaním plátky mäsa (upečené na médium) dáme na tanier a prelejeme omáčkou. Ako príloha sú vhodné gratinované zemiaky a na cibuľke osmažené šampiňóny.
Ingrediencie: pre 4 osoby
Rybu nakrájame na malé kúsky. Na panvicu nalejeme olej, v ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme rybu a krátko opražíme. Olúpané jablká zbavené jadrovníkov nakrájame na malé kocky. Na rovnaké kúsky nakrájame tiež grapefruit a pomaranč, ovocie prihodíme na panvicu k rybe a smažíme za občasného miešania ďalších 10 minút. Vývar zmiešame so škrobom, medom, kávou, sójovou omáčkou, ochutíme octom, nalejeme na zmes na panvici a varíme za stáleho miešania ešte asi 3 minúty. Podávame s ryžou. Kvôli efektu je skvelé podávať zmes v umytej šupke od rozpoleného grapefruitu ako v miske. Potom ku grapefruitovej miske položenej na tanieri pridáme ako ozdobu sterilizované zelené fazuľky.
Ingrediencie: pre 6 osôb
Približne rovnako veľké rajčiny sparíme horúcou vodou, olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Položíme na rozpálený olivový olej, zasypeme cukrom, kávou a bazalkou a krátko orestujeme. Pripravíme si polevu z olivového oleja, vína a trochy bazalky. Teplé rajčiny rozložíme na tanier, zalejeme polevou a posypeme nastrúhaným syrom. Vhodné ako predjedlo alebo príloha k jedlám z mäsa.
Ingrediencie: pre 6 osôb
V teplom mlieku rozpustíme podľa receptu želatínu a krátko povaríme. Mlieko so želatínou nalejeme do mixéru a za stáleho mixovania postupne pridávame tvaroh, rastlinný tuk, rum, škoricu, kávu a nakoniec celé vajce. Všetko dobre vyšľaháme. Na dno tortovej formy položíme piškóty, na ne poukladáme ovocie, zalejeme tvarohovým krémom, potom zasa dáme vrstvu piškót, ovocie a krém. Tak pokračujeme, pokiaľ máme suroviny. Poslednú, hornú vrstvu budú tvoriť piškóty otočené plochou stranou navrch. Takto pripravenú tortu dáme do chladničky stuhnúť. Servírujeme dobre vychladené, so šľahačkou a ovocím.
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment