Recepty, ktoré pohladia telo i dušu. Pripravila Lucia Medeková

Ako sa cítiť fajn?

Zdravá rajčinovo-jablková nátierka

Na prípravu potrebujeme:

  • 1 kg rajčín
  • 0,5 kg cibule
  • 3 jablká
  • 1 ČL kari
  • 1 ČL mletého korenia
  • 1 PL mletej pálivej papriky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 šálka octu
  • 2 ČJ morskej soli
  • Chlieb celozrnný (ražný, slnečnicový alebo pochúťkový)

Ako na to:

  1. Rajčiny, cibule a jablká očistíme, rajčiny nakrájame nadrobno a cibuľku a jablká najemno nastrúhame.

  2. Pripravenú zeleninu a jablká necháme variť, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak, cukor, ocot a soľ. Miešame, kým nevznikne kaša.

  3. Horúcu uvarenú zmes dávkujeme do sklenených pohárov na zaváranie. Otočíme hore dnom. Po vychladnutí uložíme do chladničky.

  4. Chladenú nátierku servírujeme s celozrnným chlebom.

Avokádova pomazánka light

Na prípravu potrebujeme:

  • 1 avokádo
  • 1 viazanička petržlenovej vňate
  • 1 PL nízkotučného roztierateľného syra
  • 1 malá červená cibuľka (šalotka)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 PL horčice
  • soľ (podľa chuti)
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • šťava z 1 limetky
  • Chlieb viaczrnný
  • Ako na to:

    1. Vajíčko uvaríme natvrdo a očistíme. Odšťavíme limetku a šťavu odložíme bokom. Tiež ošúpeme avokádo, šalotku a cesnak, umyjeme petržlenovú vňať a všetko nakrájame.

    2. Pripravené ingrediencie spolu s horčicou vymiešame dohladka. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

Šunková rolka plnená tofukrémom s nízkotučnou mozarellou

Na prípravu potrebujeme:

  • Hydinová dusená šunka
  • 2 ks mozarella light
  • 1 balenie bieleho tofu syra
  • čerstvá bazalka
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ (podľa chuti)
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)

Pšeničné alebo celozrnné rožteky

Ako na to:

  1. Mozarellu, tofu syr a bazalku najemno nakrájame a zmiešame s olivovým olejom. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Celú zmes vymiešame dohladka.

  2. Syrovú zmes nanášame lyžičkou na plátky hydinovej dusenej šunky a stáčame do roliek.

  3. Lahodné šunkové rolky podávame s chrumkavými rožtekmi.

Jarná zeleninová omeleta so šunkou

Na prípravu potrebujeme:

  • Kuracia debrecínka
  • 5 – 6 šampiňónov
  • 1 menšia cukina
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • 1 rajčina
  • 2 vajcia
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ (podľa chuti)
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • Pšeničné alebo celozrnné rožteky

Ako na to:

  1. Šampiňóny a zeleninu očístíme a nakrájame na väčšie kusy (rajčinu a cibuľu na mesiačiky). Šunku nakrájame na tenšie pásiky.

  2. Pripravenú zeleninu, šampiňóny a šunku zľahka opečieme na olivovom oleji (určenom pre teplú kuchyňu) dozlatista. Nakoniec panvicu zalejeme 2 rozmiešanými vajíčkami. Necháme zapiecť.

Šunková pena s avokádom a opečeným chlebíkom

Na prípravu potrebujeme:

  • Morčacia šunka
  • 1 avokádo
  • 1 PL rastlinného masla light
  • 1 PL horčicových semienok
  • 1 menšia cibuľka
  • 1 malá viazanička petržlenovej vňate
  • vegeta
  • šťava z 1 limetky
  • Chlieb celozrnný (ražný, slnečnicový alebo pochúťkový)

Ako na to:

  1. Avokádo a cibuľku očistíme a spolu s petržlenovou vňaťou a  šunkou najemno pokrájame. Pokiaľ použijeme mixér, suroviny stačí pokrájať na väčšie kusy. Odšťavíme 1 limetku.

  2. Všetko poriadne premiešame (alebo rozmixujeme), prilejeme šťavu a dochutíme vegetou. Miešame, pokiaľ sa všetky chute nespoja.

  3. Vzniknutú zmes servírujeme s celozrnným chlebom.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

39 minút pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

5 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

7 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

19 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

19 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

21 hodín pred