Aktuálne

Prečo je amarant, u nás známy ako láskavec výnimočný?

Príroda je krásna a tajomná. Pozeráte sa na rastlinu a myslíte si, že je to burina. Hovoríme o amarantovom kvete. Práve amarant bol kedysi hlavnou potravinou slovanských národov. Ľudia, ktorí ho konzumovali boli zdraví a dožívali sa vysokého veku.

Prečo je amarant taký zázrak? Všetky jeho časti obsahujú olej, škrob, rôzne vitamíny, stopové prvky, pektín, karotén, lyzín, minerálne soli.  Napríklad v Japonsku je amarant cenený pre jeho superkompozíciu podobne ako kalamáre.

Ako amarant využiť v kuchyni?

Semená rastlín obsahujú hodnotný olej. Môžu sa jesť pražené, pripomínajú píniové oriešky, alebo sa môžu pridávať do rôznych dezertov, či koláčov.

Listy amarantu sú bohaté na vitamín C, karotén, flavonoidy, vápnik, draslík, zinok a mangán. Úspešne sa používa na liečbu pankreatitídy, gastritídy, diabetes, pri nádorových ochoreniach, ochoreniach obličiek i pečene. Listy chutia ako špenát. Môže sa z nich pripraviť polievka, šalát, ale pridáva sa aj do kompótov, sirupov, výborný je amarantový čaj.

Amarantový olej je bohatým zdrojom antioxidantov. Lieči rany, obnovuje pokožku, môže sa použiť aj vnútorne. Pomáha pri liečbe ekzémov, plesňových ochorení, kožných infekcii.

Amarantové infúzie a odvary zastavujú krvácanie, sú účinné pri liečbe inkontinencie.

Amarantová šťava a drvené zelené listy sa používajú aj v kozmetike na výrobu krémov, pleťových masiek, alebo kondicionérov. Biologicky aktívne látky omladzujú pokožku a vlasom dodávajú pružnosť.

Depositphotos.com

Amarantová múka sa vyrába zo semien. Tento produkt neobsahuje lepok. Amarantová múka pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, je výborná pri chudnutí, lebo má pozitívny vplyv na zažívací trakt.

Amarant môžete pestovať aj v kvetináči.

Zdroj Takprosto

Ilustračná foto Depositphotos.com

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

3 hodiny pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

5 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

17 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

17 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

19 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred