Poznáte niečo lepšie na raňajky ako domáci džem?

Leto v sklenených pohároch


Pyré z čiernych ríbezlí

Prísady na 4 poháre po 250 ml: 500 g čiernych ríbezlí, 500g želírovacieho cukru

Príprava za studena: Ríbezle opláchneme a dáme dobre odkvapkať. Vidličkou uvoľníme bobule zo strapcov. Rozmixujeme ich so želírovacím cukrom. Šľahačom miešame asi 15 minút, kým sa cukor nerozpustí. Potom pyré plníme do horúcich, suchých sterilných pohárov, ktoré vzduchotesne uzavrieme.

V chladničke vydrží 2 až 3 mesiace.


Jahodový pretlak

Prísady na 2 poháre po 200 ml: 250 g zrelých jahôd, 250 g želírovacieho cukru (3:1).

Príprava za studena: Jahody opláchneme, starostlivo očistíme a ovocie dáme dobre odkvapkať. Potom jahody nadrobno nakrájame a posypeme želírovacím cukrom. Zmes dobre rozmiešame. Plníme do horúcich, suchých sterilných pohárov a vzduchotesne uzavrieme. V chladničke vydrží asi 3 týždne. Jahodový pretlak však môžeme rozdeliť na porcie a tie potom zmraziť.


Višňová marmeláda s marhuľami

Prísady na 6 pohárov po 200 ml : 500 g višní, 500 g marhúľ, šťava z jedného citróna, 500 g želírovacieho cukru (2:1), 3 lyžice marhuľovice, alebo višňovice.

Príprava: Višne umyjeme, očistíme a vykôstkujeme. Marhule sparíme, schladíme, ošúpeme, rozpolíme a vykôstkujeme. Obidva druhy ovocia rozmixujeme, primiešame citrónovú šťavu a želírovací cukor. Prudko varíme asi 4 minúty. Primiešame destilát. Naplníme do horúcich, suchých sterilných pohárov a vzduchotesne uzavrieme.


Ríbezľové želé s ostružinami

Prísady na 9 pohárov po 200 ml: 1 kg červených ríbezlí, 1 kg ostružín, 1,3 želírovacieho cukru, šťava z 1 citrónu, 5 lyžíc čierneho ríbezľového likéru.

Príprava: Ovocie preberieme, opláchneme a dáme odkvapkať. Varíme v 250 ml vody, až ovocie zmäkne. Na sitku s plátnom vylisujeme z horúceho ovocia šťavu. 1 liter šťavy prudko varíme so želírovacím cukrom a citrónovou šťavou 4 minúty. Primiešame likér. Naplníme do horúcich pohárov a uzavrieme.

Egrešový džem

Prísady na 6 pohárov po 250 ml: 1 kg nezrelých egrešov, 1 kg želírovacieho cukru, 1 vanilkový lusk.

Príprava: Egreše umyjeme a odstránime stopky. Čiastočne ich rozmixujeme. Vanilkový lusk pozdĺžne narežme a dreň vyškriabeme. Lusk, dreň, egreše a želírovací cukor premiešame a necháme odpočinúť asi 4 hodiny. Miešame a prudko varíme 4 minúty. Vanilkový lusk vyberieme. Naplníme do horúcich sterilných pohárov.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

11 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

11 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

14 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

22 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred