Leto v sklenených pohároch
Pyré z čiernych ríbezlí
Prísady na 4 poháre po 250 ml: 500 g čiernych ríbezlí, 500g želírovacieho cukru
Príprava za studena: Ríbezle opláchneme a dáme dobre odkvapkať. Vidličkou uvoľníme bobule zo strapcov. Rozmixujeme ich so želírovacím cukrom. Šľahačom miešame asi 15 minút, kým sa cukor nerozpustí. Potom pyré plníme do horúcich, suchých sterilných pohárov, ktoré vzduchotesne uzavrieme.
V chladničke vydrží 2 až 3 mesiace.
Jahodový pretlak
Prísady na 2 poháre po 200 ml: 250 g zrelých jahôd, 250 g želírovacieho cukru (3:1).
Príprava za studena: Jahody opláchneme, starostlivo očistíme a ovocie dáme dobre odkvapkať. Potom jahody nadrobno nakrájame a posypeme želírovacím cukrom. Zmes dobre rozmiešame. Plníme do horúcich, suchých sterilných pohárov a vzduchotesne uzavrieme. V chladničke vydrží asi 3 týždne. Jahodový pretlak však môžeme rozdeliť na porcie a tie potom zmraziť.
Višňová marmeláda s marhuľami
Prísady na 6 pohárov po 200 ml : 500 g višní, 500 g marhúľ, šťava z jedného citróna, 500 g želírovacieho cukru (2:1), 3 lyžice marhuľovice, alebo višňovice.
Príprava: Višne umyjeme, očistíme a vykôstkujeme. Marhule sparíme, schladíme, ošúpeme, rozpolíme a vykôstkujeme. Obidva druhy ovocia rozmixujeme, primiešame citrónovú šťavu a želírovací cukor. Prudko varíme asi 4 minúty. Primiešame destilát. Naplníme do horúcich, suchých sterilných pohárov a vzduchotesne uzavrieme.
Ríbezľové želé s ostružinami
Prísady na 9 pohárov po 200 ml: 1 kg červených ríbezlí, 1 kg ostružín, 1,3 želírovacieho cukru, šťava z 1 citrónu, 5 lyžíc čierneho ríbezľového likéru.
Príprava: Ovocie preberieme, opláchneme a dáme odkvapkať. Varíme v 250 ml vody, až ovocie zmäkne. Na sitku s plátnom vylisujeme z horúceho ovocia šťavu. 1 liter šťavy prudko varíme so želírovacím cukrom a citrónovou šťavou 4 minúty. Primiešame likér. Naplníme do horúcich pohárov a uzavrieme.
Egrešový džem
Prísady na 6 pohárov po 250 ml: 1 kg nezrelých egrešov, 1 kg želírovacieho cukru, 1 vanilkový lusk.
Príprava: Egreše umyjeme a odstránime stopky. Čiastočne ich rozmixujeme. Vanilkový lusk pozdĺžne narežme a dreň vyškriabeme. Lusk, dreň, egreše a želírovací cukor premiešame a necháme odpočinúť asi 4 hodiny. Miešame a prudko varíme 4 minúty. Vanilkový lusk vyberieme. Naplníme do horúcich sterilných pohárov.
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…
Leave a Comment