Po výbornej skúsenosti s pečeným slivkovým lekvárom som vyskúšala piecť aj broskyňový lekvár – džem. Aké sú výhody? Môžete naraz spracovať väčšie množstvo ovocia bez toho, že by ste museli stáť niekoľko hodín pri sporáku.
Potrebujeme:
Broskyne som vykôstkovala, nakrájala a ponorným mixérom (čo je dosť fuška) som ich rozmixovala.
Pridala som cukor (upozorňujem, že táto dávka je orientačná, lebo každé ovocie má inú chuť), citrónovú šťavu, zamiešala som a naliala do liatinového pekáča. Rúru som zapla na 200 stupňov a dve hodiny som nechala prebublávať bez miešania. nebojte sa, neprihorí!
Potom som ho rozdelila do pripravených pohárov, zaviečkovala, otočila na 10 minút hore dnom a hotovo! Možno sa budete čudovať, že som ho dala aj do takých veľkých pohárov. Nevadí, ja totiž broskyňový džem používam hlavne ako prísadu do vločiek pri príprave domácich pečených müsli.
Text a foto Libuša Sabová
Pracovala som ako zdravotná sestra v ružinovskej nemocnici. Moja životospráva bola veľmi zlá od A…
Ráno vstanem, či je sviatok, alebo piatok o šiestej (ale nemusím) a ešte v pyžame…
Dnes by sa dožila 95 rokov. Neprejde deň, žeby som jej nevenoval aspoň myšlienku. Niekedy…
Téma „nevhodnosti“ dvojdielnych plaviek po určitom veku je vlastne spoločenský konštrukt, ktorý sa mení v…
Musíme si sebe vážiť a mať sa radi. A je jedno, koľko máme rokov. Staroba nesie v…
Zúfalí utekáme do nemocnice, aby nám lekári vrátili zdravie. Ale tam nám ho nevrátia. Prečo?…
Leave a Comment