Reklama

Aktuálne

Parfumérka z Paríža. Z poddajnej manželky sa stáva matka plná ženskej sily

Píše sa rok 1974, Paríž.
Rádhá, mladšia sestra Lakšmí, ktorú možno poznáte z úspešnej prvej časti džajpurskej trilógie Umelkyňa s henou, si buduje v Paríži kariéru parfumérky. Zároveň však čelí očakávaniam rodiny a pochovaným tajomstvám vlastnej minulosti, ktoré sa nečakane vynoria na povrch…
Je tu záver úžasnej trilógie Parfumérka z Paríža.

Rádhá žije v Paríži so svojím manželom Pierrom a dvoma dcérami. Pracuje ako laborantka v Yvesovej parfumérii a svoju prácu miluje. Keď jej majsterka parfumérka zverí významnú úlohu vytvoriť úplne novú vôňu, je to pre ňu príležitosť, o akej sa jej ani nesnívalo. Želá si iba, aby ju Pierre podporoval, no zdá sa, že z jeho strany sa pochopenia nedočká…

Rádhá sa vracia kvôli novému projektu domov do Indie, kde požiada o pomoc sestru Lakšmí. Tá ju zavedie medzi kurtizány, ktoré odjakživa ovládali umenie omámiť zmysly opojnými vôňami. Rádhá s ich pomocou objaví tú pravú esenciu, ktorú hľadala, ale dobehne ju aj jej minulosť – ako trinásťročná porodila syna, ktorého sa zriekla a odvtedy o ňom nepočula. Teraz sa dozvedá, že jej prvorodený práve odišiel do Paríža, aby ju tam vyhľadal a zistil, kto je záhadná žena, ktorá jeho adoptívnej matke vracala neotvorené listy…

Rádhá sa ocitne na pokraji priepasti. Ochráni svoju rodinu pred vlastnou minulosťou? Nepodľahne tlaku svojho manžela a ubráni si prácu? Alebo sa jej život úplne prevráti naruby?

V záverečnej časti indickej trilógie Alka Joshi bravúrne vykresľuje portrét ženy, ktorá rozkvitne z nesmelej submisívnej manželky a matky do plnej ženskej sily.
Autorka čarovne zachytila atmosféru Indie na pozadí zaujímavých a pútavých príbehov. Svet plných intríg, úkladného plánovania a ohovárania, ale aj prírodného liečiteľstva, starých tradícií a vplyvov západu predstavuje vzrušujúce exotické čítanie.
To je Parfumérka z Paríža.

 

O vôňach by som mohla rozprávať donekonečna. Keď miešam kompozíciu, tak sa sústredím, že niekedy pracujem aj celé hodiny bez toho, aby som sa rozhliadla okolo seba a ponaťahovala si krk alebo vyšla z laboratória, napila sa vody a prehodila zopár slov s Delphininou sekretárkou Celeste.
V obdobiach bez opatrovateľky mi práve Celeste často pripomína, že je čas vyzdvihnúť dievčatá zo školy. A ak aj mám niekoho, kto sa o dievčatá postará, Celeste sa občas nenútene opýta, čo podávam na večeru, čím mi pripomenie, že musím skončiť, vrátiť sa domov a dať im včas najesť.
V dňoch, keď varí Pierre, rada ostávam v práci o hodinu dlhšie. V laboratóriu je pokoj a ticho. A vône – med, klinčeky, vetiver, jazmín, céder, myrha, gardénia a ambra – sú veľmi príjemnými spoločníkmi. Nežiadajú odo mňa nič, len možnosť zahaliť svet do svojej esencie. Moja sestra to chápe. Raz mi povedala, že ked prútikom namočeným v paste z heny prechádzala po dlani, stehne či bruchu zákazníčky a kreslila tureckú figu, špirálovito stočený lístok bútá alebo spiace dieťa, všetko z nej zrazu opadlo – čas, povinnosti, starosti…

Alka Joshiová

Absolvovala štúdium na Stanfordovej univerzite, magisterský titul získala na Kalifornskej vysokej škole umenia. Už tridsať rokov vedie vlastnú reklamnú agentúru a pracuje ako autorka reklamných textov, marketingová konzultantka a ilustrátorka. Narodila sa v indickom štáte Rádžasthán. V šesťdesiatych rokoch, keď mala deväť rokov, sa jej rodina presťahovala do Spojených štátov. Momentálne žije s manželom a dvoma neposlušnými šteniatkami na Montereyskom polostrove v Kalifornii.

Umelkyňa s henou je jej debutový román, prvá časť z pripravovanej trilógie. Román zožal vo svete taký úspech, že sa pripravuje aj jeho seriálové spracovanie. „Chcela som v románe dať svojej mame silu, ktorú v skutočnom živote nemala,“ vraví Alka Joshiová. Ani Alkina matka sa nevyhla dohodnutému sobášu, je však feministka svojím vlastným spôsobom. Naučila dcéru, ako byť samostatná a nenechať sa umlčať. A po rokoch ju priviedla k tomu, aby sa zmierila so svojou bývalou domovinou, ku ktorej sa roky nehlásila.

Text a foto Milan Buno

 

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Prírodné živly spôsobujú čoraz viac škôd, pri niektorých medziročne stúpli aj o stovky percent

Prírodné živly spôsobili minulý rok najviac škôd za posledných 5 rokov Medziročne stúpol počet škôd…

2 hodiny pred

Monika Beňová, poslankyňa Európskeho parlamentu

Členstvo v EÚ je pre Slovensko nenahraditeľné. Príkladom je až 80 percent verejných investícií financovaných zo…

3 hodiny pred

Teplé počasie prebúdza kliešte a zvyšuje riziko prenosu kliešťovej encefalitídy – viete, ako ju rozpoznať a ako sa chrániť?

Príjemné jarné počasie doplnené plusovými teplotami láka ľudí do prírody. Len málo z nich si…

6 hodín pred

Ako si zabezpečiť svoje šťastie? Tu sú skúsenosti sklamanej ženy, ktorá je opäť šťastná!

Problém nie je mať po svojom boku muža, ktorý ti dá všetko. Problém je v…

7 hodín pred

Nie som sama, mám svoju rodinu, napriek tomu sa cítim osamelá, hovorí Dana(68)

Osamelosť je subjektívny pocit, ktorý ale vie byť veľmi nebezpečný. Podľa britského psychológa Guy Wincha…

19 hodín pred

Väzenie si vytvárame sami vo vlastnej hlave. Ako opustiť staré vzorce myslenia a žiť radostne?

Bea Hlohovská, etikoterapeutka, ktorá vo svojom živote používa etikoterapiu ako jednu z metód, ktorá môže človeku…

19 hodín pred