Ovocné torty chutia najlepšie

Černicová torta

Cesto: 450 g mrazeného lístkového cesta, 1 žĺtok, 20 g mandľových lupienkov.

Obloha: 1 vanilkový struk, 300 ml mlieka, 1 bal. vanilkového pudingu, 2 lyžice medu, 20 g mandľových lupienkov, 125 ml smotany na šľahanie, 1 bal. stužovača šľahačky, 500 g černíc, práškový cukor na poprášenie.

Okrem toho: koláčová forma (na páj s priemerom 32 cm).

Lístkové cesto necháme rozmraziť. Plátky preložíme cez seba a vyváľame. Cestom vyložíme formu, ktorú sme vypláchli vodou. Cesto na okraji odrežeme a na dne niekoľkokrát prepichneme vidličkou. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme asi 15 minút. Na dno rúry postavíme kastról s vodou. Po upečení necháme korpus vychladnúť.

Vanilkový lusk pozdĺžne prerežeme a vyškrabeme z neho dreň. Pudingový prášok rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zvyšok mlieka uvedieme do varu spolu s vanilkovým strukom a s dreňou. Potom struk vyberieme, vymiešame pudingový prášok a povaríme. Nakoniec pridáme med. Za stáleho miešania necháme vychladnúť.

Mandľové lupienky opražíme na panvici bez tuku. Smotanu so stužovačom. Všetko primiešame do pudingu a krémom potrieme korpus.

Černice preberieme, umyjeme pod tečúcou vodou a usušíme. Na krém poukladáme černice, poprášime práškovým cukrom a posypeme mandľovými lupienkami.

Višňový koláč

Cesto: 250 g hladkej múky, 1 vajce, 150 g práškového cukru, ½ lyžičky mletej škorice, štipka soli, 123 g masla.

Náplň: 1 kg odkôstkovaných višní, 2 bielka, 50 g cukru.

Okrem toho: otváracia forma s priemerom 24 cm, tuk na vymastenie.

Hladkú múku preosejeme na dosku. V prostriedku vytlačíme jamku a do nej rozklepneme vajce, pridáme cukor, škoricu a soľ. Okraj posypeme maslovými vločkami. Rýchlo vymiesime krehké cesto. Vyvaľkáme hrudu, zavinieme ju do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.

Otváraciu formu vymastíme a vyložíme cestom. Pritom vytvarujeme asi 3 cm vysoký okraj.

Višne necháme odkvapkať v sitku. Bielka ušľaháme veľmi dotuha a pritom pomaly sypeme cukor. Nakoniec vmiešame strúhané oriešky.

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Na cesto rovnomerne poukladáme odkvapkané višne.

Koláč pečieme na poslednej priečke v rúre približne 45 minút. Potom znížime teplotu rúry na 180 stupňov a ešte zhruba 30 minút dopekáme.

Hotový koláč vyberieme z otváracej formy a necháme ho ešte dobre vychladnúť na kuchynskej mriežke. Pred podávaním môžeme koláč podľa ľubovôle napríklad poprášiť práškovým cukrom alebo ináč ozdobiť.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

3 hodiny pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

5 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

17 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

17 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

20 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred