Černicová torta
Cesto: 450 g mrazeného lístkového cesta, 1 žĺtok, 20 g mandľových lupienkov.
Obloha: 1 vanilkový struk, 300 ml mlieka, 1 bal. vanilkového pudingu, 2 lyžice medu, 20 g mandľových lupienkov, 125 ml smotany na šľahanie, 1 bal. stužovača šľahačky, 500 g černíc, práškový cukor na poprášenie.
Okrem toho: koláčová forma (na páj s priemerom 32 cm).
Lístkové cesto necháme rozmraziť. Plátky preložíme cez seba a vyváľame. Cestom vyložíme formu, ktorú sme vypláchli vodou. Cesto na okraji odrežeme a na dne niekoľkokrát prepichneme vidličkou. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme asi 15 minút. Na dno rúry postavíme kastról s vodou. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
Vanilkový lusk pozdĺžne prerežeme a vyškrabeme z neho dreň. Pudingový prášok rozmiešame so 6 lyžicami mlieka. Zvyšok mlieka uvedieme do varu spolu s vanilkovým strukom a s dreňou. Potom struk vyberieme, vymiešame pudingový prášok a povaríme. Nakoniec pridáme med. Za stáleho miešania necháme vychladnúť.
Mandľové lupienky opražíme na panvici bez tuku. Smotanu so stužovačom. Všetko primiešame do pudingu a krémom potrieme korpus.
Černice preberieme, umyjeme pod tečúcou vodou a usušíme. Na krém poukladáme černice, poprášime práškovým cukrom a posypeme mandľovými lupienkami.
Cesto: 250 g hladkej múky, 1 vajce, 150 g práškového cukru, ½ lyžičky mletej škorice, štipka soli, 123 g masla.
Náplň: 1 kg odkôstkovaných višní, 2 bielka, 50 g cukru.
Okrem toho: otváracia forma s priemerom 24 cm, tuk na vymastenie.
Hladkú múku preosejeme na dosku. V prostriedku vytlačíme jamku a do nej rozklepneme vajce, pridáme cukor, škoricu a soľ. Okraj posypeme maslovými vločkami. Rýchlo vymiesime krehké cesto. Vyvaľkáme hrudu, zavinieme ju do fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Otváraciu formu vymastíme a vyložíme cestom. Pritom vytvarujeme asi 3 cm vysoký okraj.
Višne necháme odkvapkať v sitku. Bielka ušľaháme veľmi dotuha a pritom pomaly sypeme cukor. Nakoniec vmiešame strúhané oriešky.
Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Na cesto rovnomerne poukladáme odkvapkané višne.
Koláč pečieme na poslednej priečke v rúre približne 45 minút. Potom znížime teplotu rúry na 180 stupňov a ešte zhruba 30 minút dopekáme.
Hotový koláč vyberieme z otváracej formy a necháme ho ešte dobre vychladnúť na kuchynskej mriežke. Pred podávaním môžeme koláč podľa ľubovôle napríklad poprášiť práškovým cukrom alebo ináč ozdobiť.
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Leave a Comment