Kategórie: Recepty

Osvedčené recepty

Kuracie stehná s citrónom a stonkový m zelerom

1 a ½ viazaničky medovky, strúhaná kôra z dvoch citrónov, 2 a ½ lyžice horčice, 3 lyžičky citrónovej šťavy, 7 lyžíc oleja, 6 kuracích stehien, 200 g drobnej šalotky, 3 strúčiky cesnaku, 700 g malých zemiakov, soľ, 400 g stonkového zeleru, 30 g masla, mleté čierne korenie, 2 čerstvé bobkové listy, ½ lyžičky cukru, 200 g suchého bieleho vína, 200 g hydinového vývaru.

Z posekaných lístkov medovky, postrúhanej kôry z ½ citróna, horčice, citrónovej šťavy a 5 lyžíc oleja si pripravíme marinádu, ktorou potrieme kuracie stehná. Prikryté ich necháme aspoň 2 hodiny odležať. V šupke uvarené zemiaky a cesnak ošúpeme, zelerovú vňať zbavíme vlákien a šikmo nakrájame na 4 cm dlhé kúsky.

Z kuracích stehien zotrieme marinádu a odložíme si ju. Na panvici zohrejeme maslo a zvyšný olej, mäso posolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán. Poukladáme ho na veľký plech spolu s nakrájanými zemiakmi. Šalotku, cesnak a bobkový list podusíme vo výpeku, pocukrujeme a zalejeme vínom. Varíme, kým sa z neho polovica odparí a potom ním zalejeme mäso a zemiaky. Vložíme do rúry a pečieme. Vývar zmiešaný s odloženou marinádou zohrejeme a postupne ho pridávame k mäsu a zemiakom. Stehná podávame horúce a posypané zvyškom nahrubo posekanej medovky zmiešanej s postrúhanou citrónovou kôrou.

Fánky

380 g polohrubej múky, štipka soli, 2 žĺtky, 50 g stuženého tuku, 1 lyžica cukru, 2 dl kyslej smotany, ¼ lyžičky kypriaceho prášku, 1 lyžica rumu, olej, 150 g práškového cukru s vanilkovým cukrom na posypanie.

Do polohrubej múky na hrubšom strúhadle postrúhame tuk, pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, kypriaci prášok, rum a toľko smotany, aby cesto, ktoré vymiešame bolo vláčne. Prikryté obrúskom ho necháme stáť aspoň pol hodiny. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2 mm. Z cesta ostrôžkou nakrájame obdĺžniky, cez prostriedok dvakrát ostrôžkou prerežeme tak, aby sme neporušili okraj. Tesne pred vkladaním do oleja pripravené fánky prepletieme. Vyprážame ich v rozohriatom oleji do zlatožlta. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Hotové fánky dáme odkvapkať a až potom ich posypeme z oboch strán práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a poukladáme na misu.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: varenie

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

8 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

8 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

11 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

20 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred