Reklama

Aktuálne

Osvedčené medovníkové cesto

Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace.

Potrebujeme:

  • 1000 g hladkej múky
  •  450 g práškového cukru
  • 360 g medu
  • 6 stredných vajec
  • 3 čajové  lyžičky sódy bicarbóny
  • 4 polievkové lyžice perníkové korenie- z toho 2 PL mletá škorica
  • aníz
  • fenikel
  • badián
  • klinčeky
  • strúhaná
  • citrónová kôra
  • vajíčko na potretie

Postup:

Spracujeme lepivé cesto a dáme pomúčené do sáčka alebo do nádoby zrieť. Ak obschne, zatočíme do vlhkej utierky. Po zretí znova spracujeme a pečieme najlepšie na mastnom papieri. Vyváľkáme na 3-4 mm a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a po upečení tiež. Ešte horúce odkladáme na drevený povrch.

Text a foto Ľubica Žugecová

Ilustračná foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Ďalší zázrak na Gynekologicko-pôrodníckej klinike: Mamička s cystickou fibrózou porodila v Nemocnici AGEL Košice-Šaca už druhé bábätko

Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…

15 hodín pred

Taký obyčajný deň u manželov Medveckých

Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…

16 hodín pred

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ – pýta sa pani pracujúca v záhradke svojho suseda. „Omyl. „Takto vonia agát.“

„Cítite tu vôňu? Nádhera! Nie je to náhodou lipový kvet?“ - pýta sa pani pracujúca…

17 hodín pred

Recept na zemiakový chlieb

Po rôznych iných pokusoch som sa opäť vrátila k osvedčenému spôsobu pečenia chleba. Ale pozor!…

1 deň pred

Všetko je len v hlave! Prečo sa stále zohýnam pred odstráneným satelitným tanierom?

Mali sme na dome satelitný tanier. Na fasáde, nešlo ho dať vyššie, bol vo výške…

1 deň pred