Holandsko – zemiaková krajina PAR EXCELLENCE a jeho ŠALÁT Z JABLKA ZEME s vyprážaným filé z tresky (Aardappelsalade met kabeljauwhaas). Po takomto obede sa budete cítiť ako rozpustené masielko na horúcom zemiaku .
Holandská pôda je mimoriadne vhodná na pestovanie zemiakov (dopestujú viac než 8 miliónov ton), a teda niet divu, že zemiaky sú tu veľmi obľúbené. Priemerný Holanďan ich ročne, spolu so zemiakovými výrobkami (lupienky, hranolčeky…), skonzumuje približne 80 kilogramov. Ak si dnes k večernému programu otvoríte čipsy, je dosť pravdepodobné, že zemiak, z ktorého sú vyrobené, pochádza z Holandska. Atrament, cukrík, rúž, papier… aj k ich výrobe sa používa zemiak – presnejšie škrob zo zemiaka. Ale späť k dnešnému obedu. Jednoduchosť a striedmosť boli vždy základnými zložkami holandskej kuchyne. Jej jedlá sú výživné a lacné. Zemiakový šalát je trošku iný, ako náš, ale rovnako výborný. Na jeho prípravu potrebujete 500 g uvarených, ošúpaných a na kolieska nakrájaných zemiakov, nadrobno nakrájanú šalotku, 1 kyslú, najemno nastrúhanú uhorku, 3 PL gréckeho jogurtu, 3 PL majonézy, 1 ČL horčice, petržlen, pažítku, soľ, korenie a štipku kari.
Text a foto Adriana Macháčová
Vaše komentáre
Leave a Comment