Reklama

Aktuálne

Nugát plný mandlí

Je to sladká talianska delikatesa. Môžete použiť rôzne druhy orechov, ale najtradičnejšie sú mandle. Tento dezert je výrazne sladký, ale malý kúsok určite nikomu neuškodí!

Na približne 80 kúskov potrebujeme:

  • 400 g medu
  • 250 g kryštálového cukru
  • 2 veľké vaječné bielky
  • štipka soli
  • 1/4  lyžičky vanilkového extraktu
  • 420 g opražených mandlí
  • 2 plátky jedlého ryžového papiera – ak nezoženiete jedlý papier, môžete celofán potrieť olejom alebo použiť kukuričný škrob.

Príprava:

  1. Najskôr si pripravte opražené mandle – môžete ich opražiť na suchej panvici a ošúpať pomocou kuchynskej utierky. Potom hlboký plech pokryte celofánom tak, aby pokryl aj kraje a na spodok položte ryžový papier.
  2. Med nalejte do hrnca spolu s cukrom. Pri nízkej teplote varte 30 minút za stáleho miešania. Vytvorí sa svetlo hnedá hmota.
  3. V mise vymiešame bielka so soľou, nie úplne do tuha. Mali by sa tvoriť špičky, ale mali by sa stále trochu liať. Postupne primiešavame bielky k medovej zmesi a varíme ďalších 40 minút.
  4. Hmota sa bude premieňať na bielu. Neustále ju miešajte. Po 40 minútach nalejte kvapku hmoty do studenej vody. Po chvíľke vyskúšajte jej konzistenciu. Ak pripomína plastelínu alebo sa mrví pod prstami, pokračujte vo varení. Ak stuhne, je hotová.
  5. Nakoniec pridajte mandle. Pracujte rýchlo, lebo hmota rýchlo stuhne.
  6. Nugát premiestnite na plech vystlaný ryžovým papierom. Rovnomerne ho rozotrite, položte na vrch ryžový papier, celofán a závažie. Potom odstráňte celofán a nechajte schnúť minimálne hodinu.
  7. Ak sa vám nebude dariť odstrániť celofán, môžete ho jednoducho odrezať. Z hotového nugátu môžete vyrezať akékoľvek tvary. Dobrú chuť!

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

5 hodín pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

6 hodín pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

17 hodín pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

17 hodín pred

Boli sme mladé a krásne hoc aj v teplákoch. Ako sa cítime dnes v tomto oblečení?

Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…

19 hodín pred