Kategórie: Najčítanejšie

Neverím farmárskym trhom

Prekopírovala som pozvánku, ktorá nás dnes ráno nalákala na farmárske trhy do Chorvátskeho Grobu. Čítajte prosím ponuku:

Mäsové výrobky z mangalice – klobásky, jaternice, huspeninu, oškvarky a pod., kváskový chlebík z Jahodnej, ktorý vydrží aj 4 dni čerstvý, k tomu oškvarkové pagáče a iné dobroty, od p. Štrbovej originál „štedrák“-koláč, ktorý má poschodia z maku, orechov, lekváru, tvarohu a znovu orechov, bábovku z lesným ovocím a orechmi, ďalšie a ďalšie originálne koláčiky. Na trhoch kúpite aj pravú „májovú“ bryndzu, skutočný ovčí syr /kravu nevidel/, či žinčicu. Aj korbáče a nite chutia inak ako v Tescu. K tomu domáce maslo, jogurty, vajcia, cestoviny, vínko z Modry – dokonca aj ríbezľové či jahodové, slané tyčinky s oškvarkami alebo cibuľkou. Pán Davídek príde ponúknuť snáď 50 druhov korenia a čajov, určite v nich nenájdete dobroty typu glutamát, soľ. Ešte Vám aj poradia čo sa na čo používa. Kúpite aj moravské frgále od našich hostí z Rožňova pod Radhoštem, perníky od pána Pavloviča, med od včelára, sezónnu zeleninu, ale aj fazuľu či slovenský mak a to už je rarita. Uvidíte aj sušené ovocie, domáce sirupy a džemy a mnoho ďalších komodít ktoré majú jedno spoločné – vypestovali či vyrobili ich ľudia ktorí sa snažia robiť niečo slovenské a hlavne v kvalite, ktorá nie je obvyklá. Osobne sa s nimi môžete porozprávať, pochváliť či pohaniť, veď preto sú trhy trhmi.Príďte sa pozrieť k OC Monar, nenájdete tam žiadnu sieť ale zopár milých ľudí určite áno.

Ľudia boli naozaj milí, to musím potvrdiť.Len kým ste im nepoložili „ťažké otázky.“

Napríklad: Prečo je ten kváskový chlieb taký ľahký, ako z papiera. Odpoveď: To preto, že je kváskový. Každý, kto vyskúšal pravý kváskový chlieb vie, že je hutný, z hrubou kôrkou. Ktovie z čoho bol tento ich „kváskový“ chlieb napečený. Ďalší predajca – cesnak, orechy, veľká suchá fazuľa, broskyne, hrušky, jablká, veľká zelenina. Otázka? Kedy ste sadili ten cesnak? Ja neviem, to otec, asi v apríli. Koľko stoja orechy, kedy ste ich vylúpali, keď sú už také suché?  To všetko dopestoval otec. No nekúpte si to! Vzadu  prepravky s nápisom Hungary.

Mäsové výrobky: Všetko je z mangalice. Ako to zistíme, že naozaj? Nijak. Musíme len veriť. Dobre, možno sú chutné, ale tá kultúra predaja?! Dovolím si použiť citoslovce FUJ. Zamastené, špinavé pulty, predavači, ktorí o tovare nemajú ani potuchy.

Aby sme všetko len nehanili. Sladké koláčiky boli dobré. Ale všetky ostatné múčne špeciality priemyselne vyrábané. Oškvarkové pagáče a iné slané „dobroty!“ No nezarob na blbosti ľudí, keď môžeš!!!

Jediné, čo asi predával skutočný majiteľ a odborník, bol pán Davidek. S ochotou vysvetľoval účinky svojich čajov a korenín.

Také sú u nás farmárske trhy!

Libuša Sabová

PS. Obrázky sú ilustračné, žiaľ nie z našich farmárskych trhov.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: farmárske trhy

Nedávne články

Tento príbeh hovorí o otcovi, ktorý mal dospievajúcu dcéru, ktorá mala vždy zachmúrenú, takú sivú tvár

Raz jej chcel dať otec ponaučenie. Pracoval ako šéfkuchár a tak ju zobral do kuchyne.…

2 hodiny pred

NIET NAD HORÚCU POLIEVKU!

Môj otec hovorieval: "Dobrá polievka, tá ťa postaví na nohy!" Vedci zistili, že kostný vývar…

2 hodiny pred

Dnes má moja milovaná maminka 85 rokov a toto je pre mňa jednoduché, obyčajné šťastie, hovorí Zora Csoborová

Pokiaľ som sa vedľa nej nepostavila kvôli foto, ani som si neuvedomila aká je drobunká.…

11 hodín pred

Každý človek je taký mladý, aká ohybná je jeho chrbtica – Joseph Pilates

Narodil sa v roku 1883 v Nemecku v chudobnej grécko - nemeckej rodine a bolo…

24 hodín pred

Univerzálny liek – jednoducho to je púpava

V ľudovom liečiteľstve má púpava nezastupiteľné miesto. Bylinkári ju odporúčajú používať napríklad na aterosklerózu, na…

24 hodín pred

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji…

24 hodín pred