Nedeľa bývala zvláštnym dňom. Mala úplne inú vôňu, ako bežné dni. My sme veľmi často cestovali k starým rodičom na Záhorie. Naša babka, mamina mama, bola veľmi pracovitá žena. Veľa dopestovala, dochovala. Myslím si, že v tom období sme mäso ani nekupovali, všetko sme mali od nej. Zabíjalo sa prasiatko, sliepky, aj husi. Mrazničky vtedy ešte neboli a tak sa mäso upieklo a zalialo do masti. Podobne aj hus. Vždy sme mali doma v špajzy veľké hlinené nádoby plné mäsa zaliateho v masti. Ale nedeľný obed u našej babky, to musela byť vždy slepačia polievka, veľmi silný vývar s domácimi žltučkými rezancami z domácich vajec. Sliepka sa varila aj s paprčkami a tie mal môj dedko najradšej. Potom sa sliepka z polievky vybrala a babka ju dala ešte zapiecť do rúry do zlatista. K tomu sme mali zemiaky a najčastejšie slivkový kompót, alebo šalát. Babka robila vynikajúci krémeš, v ktorom bol žĺtkový krém.
Takýto nedeľný obed mám v pamäti.
Libuša Sabová
Musíme si sebe vážiť a mať sa radi. A je jedno, koľko máme rokov. Staroba nesie v…
„Pred mesiacom som sa vrátila z liečenia na psychiatrii,“ začala svoje rozprávanie Anna zo stredného Slovenska.…
Ľubka Surkošová je moja bývala televízna kolegyňa. Vynikajúca redaktorka i moderátorka, ale vydala sa za…
Na 10 porcii potrebujeme: 1 kg zemiakového šalátu 10 vajec uvarených na tvrdo 10 plátkov…
S akou ľahkosťou sa púšťajú starého, tradícií, osvedčených návodov ako žiť?! Ktoré už síce dávno…
Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku…
Leave a Comment