Aktuálne

Najlepšie gaspacho podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Paradajkám sa tento rok darí. Aj my máme v záhrade krásne plody, ktoré síce začali dosť neskoro zrieť, ale predsa. Určite vyskúšam tento recept naslovovzatého odborníka.

Potrebujeme:

  • 1/2 kg paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 a 1/2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 l vody
  • 2-3 guľôčky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 1 a 1/2 lyžice vegety
  • 2 lyžice jablkového octu
  • 2 a 1/2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 masox
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • bazalka
  • soľ
  • nastrúhaný syr
  • opečený toast

Postup:

Cibuľu nakrájame a opražíme na oleji, pridáme pretlak, múku, zamiešame, krátko opražíme a zalejeme vodou. Povaríme a pridáme oblanžírované paradajky, stiahnuté zo šupky.Necháme pomaly variť asi 15 minút. Potom pridáme korenie, bobkový list, vegetu, ocot, masox, pretlačený cesnak, majoránku, bazalku a soľ. Varímu 15 minút. Vyberieme bobkový list a nové korenie. Ponorným mixérom dobre rozmixujeme. Podávame s nastrúhaným syrom a opečeným toastom. Môžeme ozdobiť pokrájanou čerstvou uhorkou.

text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

11 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

11 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

13 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

22 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred