Ak ju upečiete podľa tohto receptu, vianočka bude mäkká, vzdušná, voňavá. Vaša rodina už nikdy nebude chcieť kupovanú.
Potrebujeme:
Postup:
Asi 1/3 mlieka zahrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 15 minút. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko by malo mať izbovú teplotu) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom. Varechou zamiešame na jemné cesto. Ak chcete, tak v tomto momente pridajte aj hrozienka. Ďalej už cesto spracujeme miesiacim mixérom (aspoň 10 minút), alebo ručne. Možno sa vám počas ručného miesenia bude zdať, že treba pridať múku, ale v žiadnom prípade nepridávajte, len trpezlivo mieste. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky. Každú guľu rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm. Tu je presný návod, ako treba cesto spletať.
Zapletenú vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť minimálne kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne. Medzitým rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Tesne pred pečením ešte raz vianočku potrieme vajcom a pečieme asi 35 minút.
Foto Pinterest com
Dnes sme celá rodina sedeli pri obede a veľa sme sa rozprávali. Stará i mladá…
Zabúdame, že život je krátky. Zabúdame povedať ľudom na ktorých nám záleží, že ich máme…
Hlavné výhrady odporcov aj zástancov červeného mäsa sa opierajú o rôzne štúdie. Jedna z nich…
Originálne dielka tejto mladej ženy si môžete pozrieť na jej stránke. Teraz sa mame dvoch…
Vianoce sú časom, keď nikto nemá byť sám. Platí to aj o senioroch, pre ktorých môžu…
Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…
Leave a Comment