Aktuálne

Najlepšia vianočka – starý rodinný recept

Ak ju upečiete podľa tohto receptu, vianočka bude mäkká, vzdušná, voňavá. Vaša rodina už nikdy nebude chcieť kupovanú.

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 10 g soli
  • 3 žĺtka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z polovičky citróna
  • 1 vajce na potretie
  • a ak chcete 80 g hrozienok namočených v rume

Postup:

Asi 1/3 mlieka zahrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 15 minút. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko by malo mať izbovú teplotu) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom. Varechou zamiešame na jemné cesto. Ak chcete, tak v tomto momente pridajte aj hrozienka. Ďalej už cesto spracujeme miesiacim mixérom (aspoň 10 minút), alebo ručne. Možno sa vám počas ručného miesenia bude zdať, že treba pridať múku, ale v žiadnom prípade nepridávajte, len trpezlivo mieste. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky. Každú guľu rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm. Tu je presný návod, ako treba cesto spletať.

Zapletenú vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme  rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť minimálne kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne. Medzitým rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Tesne pred pečením ešte raz vianočku potrieme vajcom a pečieme asi 35 minút.

Foto Pinterest com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: pečenieVianoce

Nedávne články

„Musíme myslieť na zadné kolieska,“ ešte aj dnes počujem môjho, otca ako zdôrazňoval tento fakt

Dnes sme celá rodina sedeli pri obede a veľa sme sa rozprávali. Stará i mladá…

9 hodín pred

Zabúdame, že život je krátky. Povedz ľuďom dnes, že ti na nich záleží…

Zabúdame, že život je krátky. Zabúdame povedať ľudom na ktorých nám záleží, že ich máme…

9 hodín pred

Odporcovia a zástancovia červeného mäsa. Radí MUDr. Karol Džupa.

Hlavné výhrady odporcov aj zástancov červeného mäsa sa opierajú o rôzne štúdie. Jedna z nich…

9 hodín pred

O Petre Tothovej, ktorej sa splnila túžba stať sa raz šperkárkou a možno s touto korunkou už aj svetoznámou

Originálne dielka tejto mladej ženy si môžete pozrieť na jej stránke. Teraz sa mame dvoch…

9 hodín pred

„Na psychiku seniorov počas vianočných sviatkov vplýva aj strata životného partnera,“ hovorí primárka oddelenia dlhodobo chorých

Vianoce sú časom, keď nikto nemá byť sám. Platí to aj o senioroch, pre ktorých môžu…

9 hodín pred

Máte doma ešte tento poklad? Ja som pri upratovaní našla už len takéto torzo!

Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…

1 deň pred