Recepty

Nadýchané fánky podľa storočného receptu pani Zuzany

Potrebujeme:

  • 380 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 2 žĺtky
  • 50 g stuženého tuku
  • 1 lyžica cukru
  • 2 dl kyslej smotany
  • ¼ lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžica rumu
  • olej
  • 150 g práškového cukru s vanilkovým cukrom na posypanie

Do polohrubej múky na hrubšom strúhadle postrúhame tuk, pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, kypriaci prášok, rum a toľko smotany, aby cesto, ktoré vymiešame bolo vláčne. Prikryté obrúskom ho necháme stáť aspoň pol hodiny. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2 mm. Z cesta ostrôžkou nakrájame obdĺžniky, cez prostriedok dvakrát ostrôžkou prerežeme tak, aby sme neporušili okraj. Tesne pred vkladaním do oleja pripravené fánky prepletieme. Vyprážame ich v rozohriatom oleji do zlatožlta. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Hotové fánky dáme odkvapkať a až potom ich posypeme z oboch strán práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a poukladáme na misu.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mávali ste perky plnené slivkovým lekvárom a posypané orechmi?

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku…

4 hodiny pred

O čom je sobota a nedeľa? Malé retro zamyslenie

Dnes už druhé mrazivé ráno. Inovatka všade. Zalial som si kávu a vybehol von len…

5 hodín pred

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

21 hodín pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

1 deň pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

1 deň pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

2 dni pred