Zelený štvrtok je významným kresťanským dňom. Je to deň poslednej večere Ježiša Krista s apoštolmi a deň ustanovenia Eucharistie. Vtedy sa tradične konzumovali zelené jedlá. Obvykle sa na tento posledný štvrtok pred Veľkou nocou varili špenát, šťaveľ alebo aj prívarok z lístkov mladej žihľavy, ktorá dokázala ozdraviť krv. Aj keď to nie je pravidlom, tento deň by sa malo jesť vždy niečo zelené, aby bol človek zdravý. A je jedno, či by išlo o polievku z jarných byliniek, tradičný špenát, hlávkový šalát, zemiaky s kapustou, fazuľovú kašu alebo šošovicový prívarok.
Prečo sú zelené potraviny zdravé?
Zelené potraviny sú doslova revolúciou v starostlivosti o zdravie. Vynikajú vysokým obsahom rastlinného farbiva chlorofylu, ktoré má regeneračné, protizápalové, detoxikačné a hojivé účinky. Navyše, predstavujú účinný zdroj potrebných vitamínov a minerálov a aktívnych enzýmov, ktoré sú ich ďalšou významnou zložkou. Priaznivo ovplyvňujú imunitu, trávenie a predčasné starnutie. Aby toho nebolo málo, majú vysoký obsah vlákniny, ktorý pôsobí proti zápche a napomáha očistiť telo od škodlivých látok. Preto sa vyznačujú unikátnymi účinkami na ľudské zdravie.
Zelená zelenina napomáha k zlepšeniu imunity
Hlavne zelená zelenina je výborná pre zdravie človeka. Austrálski vedci z Ústavu molekulárnej imunológie na základe výskumu potvrdili, že zelená zelenina chráni telo pred patogénnymi baktériami. Pridanie zelenej zeleniny do jedálničku má rozhodujúci vplyv na rast imunitných buniek, ktoré udržujú črevá v dobrej kondícii.
Libuša Sabová
Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…
Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…
Keď uvidel moju reakciu, okamžite ho to zamrzelo, ale vysvetlila som mu, že je to…
Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod vzhľad výrazne podpísal…
Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…
Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…
Leave a Comment