Reklama

Dobré rady

Na Zelený štvrtok len zelené jedlá

Využite Zelený štvrtok na začiatok vášho zdravého stravovania! Zvýšte ten deň príjem zeleného jedla, ktoré posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha k zlepšeniu imunity. Počas tohto dňa zvykli naši predkovia konzumovať práve zelené potraviny a zeleninu, pričom v niektorých domácnostiach je tak doteraz. Skúste to aj vy a dodajte svojmu telu poriadnu dávku zdravia.

Zelený štvrtok je významným kresťanským dňom. Je to deň poslednej večere Ježiša Krista s apoštolmi a deň ustanovenia Eucharistie. Vtedy sa tradične konzumovali zelené jedlá. Obvykle sa na tento posledný štvrtok pred Veľkou nocou varili špenát, šťaveľ alebo aj prívarok z lístkov mladej žihľavy, ktorá dokázala ozdraviť krv. Aj keď to nie je pravidlom, tento deň by sa malo jesť vždy niečo zelené, aby bol človek zdravý. A je jedno, či by išlo o polievku z jarných byliniek, tradičný špenát, hlávkový šalát, zemiaky s kapustou, fazuľovú kašu alebo šošovicový prívarok.

Prečo sú zelené potraviny zdravé?

Zelené potraviny sú doslova revolúciou v starostlivosti o zdravie. Vynikajú vysokým obsahom rastlinného farbiva chlorofylu, ktoré má regeneračné, protizápalové, detoxikačné a hojivé účinky. Navyše, predstavujú účinný zdroj potrebných vitamínov a minerálov a aktívnych enzýmov, ktoré sú ich ďalšou významnou zložkou. Priaznivo ovplyvňujú imunitu, trávenie a predčasné starnutie. Aby toho nebolo málo, majú vysoký obsah vlákniny, ktorý pôsobí proti zápche a napomáha očistiť telo od škodlivých látok. Preto sa vyznačujú unikátnymi účinkami na ľudské zdravie.

Zelená zelenina napomáha k zlepšeniu imunity

Hlavne zelená zelenina je výborná pre zdravie človeka. Austrálski vedci z Ústavu molekulárnej imunológie na základe výskumu potvrdili, že zelená zelenina chráni telo pred patogénnymi baktériami. Pridanie zelenej zeleniny do jedálničku má rozhodujúci vplyv na rast imunitných buniek, ktoré udržujú črevá v dobrej kondícii.

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

14 hodín pred

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

1 deň pred

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

2 dni pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

2 dni pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

2 dni pred