Reklama

Najčítanejšie

Na predvianočnej kávičke s Renátou Názlerovou

Asi prvýkrát verejne priznávam, že nie som žiadny otrok Vianoc a nie som ani žiadna premotivovaná gazdinka, ktorá lieta ako splašená po obchodoch a po domácnosti. Uznávam ale ženy, ktoré sa pekne s predstihom a pokojom na tieto sviatky pripravujú a ktoré si užívajú aj samotnú prípravu.

To ale neznamená, že nemáme doma upratané a navarené. Ale čo môžem, si uľahčím. Napríklad koláčmi od profesionálov, alebo tým, že upratovaniu venujem len nevyhnutne nutný čas. Skôr si dám záležať na dekoráciách, atmosfére.

 

Štedrý deň u nás začína tým, že pri dobrej kávičke poposielam pozdravy mojim blízkym a priateľom. Žiadne hromadné správy, alebo univerzálne obrázky. Keď už píšem, tak každému adresne a zo srdca to, čo cítim.

Potom pripravím veci na večeru, prestriem stôl a ideme na hroby. To ticho, pokoj, ktorý všade vládne mi robí neskutočne dobre. Pri každom zapálení sviečky ďakujem Bohu i svojim predkom, a prosím o láskavú ochranu nás, čo sme tu. Medzitým sa zotmie, a my si ešte s manželom niekde na pumpe zvykneme dať jednu kávičku, aby sme prehodili pár slov o našom spoločnom šťastí a vďake zaň.

 

Po príchode domov už nasleduje štedrá večera a rozbaľovanie darčekov. Príprava večere nie je nijako zložitá. O varenie sa delím s mojou maminou. Tá pripraví dva druhy rybacej polievky, a ja dva druhy šalátu. Tiež pripravujeme kapra na dva spôsoby, okrem tradičného vysmážaného aj pečeného so syrom a kápiou. večeri predchádzajú tradičné oplátky, med, cesnak, orechy a jablká. A motlitba. Štedrý deň u nás končí polnočnou omšou.

Text a foto Renáta Názlerová

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

11 hodín pred

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

23 hodín pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

1 deň pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

1 deň pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

1 deň pred