Moja posledná pizza a začínam chudnúť!

Ako schudnúť zdravo a navždy

Nadváha alebo obezita je aktuálnym celosvetovým

problémom. čím ďalej, tým viac ľudí má sklony k tomuto ochoreniu. Podľa

posledných výskumov sa jedná skutočne o ochorenie – je dokázané, že

nadmerná váha podstatne zvyšuje riziko ochorení srdca, kôrnatenia

tepien, cukrovky, zhubných ochorení, ochorení pohybového aparátu a podobne.

Preto nie je dobré tento problém ignorovať. Základnou liečbou nadváhy či

prípadnej obezity je práve redukčná diéta.Redukcia váhy o 5 -10 %, zníži

napríklad v priemere výskyt chorôb kardiovaskulárneho systému o 20 %.

Zdravé chudnutie znamená zníženie váhy o 2 – 4 kg za mesiac = zníženie

príjmu energie o 500 – 1000 Kcal za deň. Samozrejme chudnúť sa dá aj

rýchlejše, ale nič sa nemá preháňať. Pokiaľ chcete chudnúť rýchlejšie,

tak za mesiac sa dá ešte tolerovať zníženie denného prívodu energie o

1000 – 1500 kcal – teda vlastný príjem by mal byt cca 1000 kcal za deň.

Samozrejme chudnutie neznamená iba počítanie kalórií. Veľmi dôležité je

zmeniť svoje doterajšie stravovacie návyky. Zbytočne sa neprejedať a

nepoužívať jedlo ako prostriedok na ukľudnenie.

Niekoľko rád, ako na to:

1. Jedzte pravidelne, v malých dávkach.

2. Na jedlo sa neponáhľajte, vždy sa v kľude

posaďe – každému sústu venujte dostatok času.

3. Používajte menšie taniere a dopredu si odmerajte

primerané množstvo jedla.

4. Po jedle zostante sedieť pri stole minimálne 15 minút.

Počkajte, dokiaľ sa nedostaví pocit sýtosti, ktorý vzniká v receptoroch

umiestnených v úrovni žalúdku a tenkého čreva.

5. Ovocné šťavy, mušty a džúsy z polovice rieďte sódou alebo minerálkou.

Nápoj má potom polovičnú kalorickú hodnotu a naviac

príjemne osvieži.

6. Pri televízii si namiesto ujedania sušienok doprajte zeleninový

šalát z kúskov reďkoviek, hlávkového šalátu, kalerábu. Zeleninu

pokrájajte na čo najmenšie kúsky a pomaly ich naberajte . Utíšite

tak hlad a pritom zamestnáte ruky i ústa.

7. Pri veľkom hlade medzi jedlami alebo počas jedla pite dostatok

vody alebo nekalorických tekutín.

8. Nejedzte nekontrolované množstvo „diétnych“ potravín, často

obsahujú nadbytok kalórií.

9. Diétu doplňujte cvičením.

10. Odmeňujte sa za dobré výsledky v redukcii (kúpte si niečo nové na

seba, chodte do kina a pod.)    

Ďalšou dôležitou zložkou redukčnej diéty je zloženie stravy.

Tu by mali prevládať predovšetkým potraviny s väčším obsahom vlákniny,

zložených sacharidov a bielkovín. Pri všetkých redukčných diétach

nezabúdajte piť dostatok tekutín ( 10 kg váhy – 0,4 litra vody).

Vhodné a nevhodné potraviny pri redukčnej diéte:

Potraviny nevhodné: Cukor, cukrárske výrobky, med, zmrzlina, múčniky,

plnotučné mlieko, kondenzované mlieko, šľahačka, smotana, tučné syry,

smotanové jogurty; tučné mäso – bôčik, krkovička, ovar, baranina, hus,

kačica, pečeň; údeniny; tučné ryby – úhor, losos, ryby v oleji; mandle,

mak, lieskové a vlašské orechy; živočíšne tuky – bravčová masť, slanina,

loj; všetky nápoje s obsahom alkoholu – destiláty, pivo, víno; všetky

nápoje s obsahom sacharidov – mušty, džúsy, limonády; rastlinné tuky

rastlinné maslo, oleje.

Potraviny vhodné iba v obmedzenom množstve:Celozrnné pečivo, chlieb,

ryža, cestoviny, zemiaky; chudé mäso – kura, králik, teľacie, chudé

hovädzie, chudé bravčové, rybie filé, kapor; hydinová šunka, vajce (ak

nemáte sklon k vysokým tukom v krvi); polotučné mlieko, podmaslie,

jogurt, kefír.

Potraviny doporučené : Zelenina, nie príliš sladké ovocie; netučný

tvaroh, nízkotučné mlieko, syry do 30 % tuku; z nápojov voda, čaj,

nesladená minerálna voda. Sladidlá doporučujeme nekalorické. Korenie iba

v obmedzenom množstve.

Ukážka z jedálneho lístka:

Denný príjem 1000 kcal, 120 g sacharidov, 30 g tukov, 80 g bielkovín

Raňajky: malá šálka mlieka, plátok celozrnného chleba, lyžička

rastlinného masla, 5 dkg netučného syra, tvarohu, alebo 5 dkg hydinovej

šunky.

Desiata:10 dkg ovocia, alebo 10 dkg zeleniny

Obed: 1/4 vajcia, 10 dkg chudého mäsa, tvarohu, netučného syra, 10 dkg zemiakov alebo 2 pol. lyžice ryže, či 2 pol. lyžice varených nevaječných cestovín, 15 dkg zeleniny

alebo 10 dkg ovocia

Olovrant: malá šálka mlieka, plátok celozrnného chleba

Večera: 1/4 vajca, 10 dkg chudého mäsa alebo hydinovej šunky,

tvaroh, netučný syr, 10 dkg zemiakov. Výmena – viď obed 15 dkg zeleniny, alebo

10 dkg ovocia.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

4 minúty pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

2 hodiny pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

14 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

14 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

17 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred