Ak ju upečiete podľa tohto receptu, vianočka bude mäkká, vzdušná, voňavá. Vaša rodina už nikdy nebude chcieť kupovanú.
Potrebujeme:
Postup:
Asi 1/3 mlieka zahrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a trošku múky a necháme postáť asi 15 minút. Zvyšné mlieko, cukor, maslo a žĺtky (všetko by malo mať izbovú teplotu) zmiešame s múkou, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom. Varechou zamiešame na jemné cesto. Ak chcete, tak v tomto momente pridajte aj hrozienka. Ďalej už cesto spracujeme miesiacim mixérom (aspoň 10 minút), alebo ručne. Možno sa vám počas ručného miesenia bude zdať, že treba pridať múku, ale v žiadnom prípade nepridávajte, len trpezlivo mieste. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky. Každú guľu rozdelíme na dve časti, z ktorých vyšúľame pásy dlhé asi 40 cm.
Zapletenú vianočku položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť minimálne kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne. Medzitým rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Tesne pred pečením ešte raz vianočku potrieme vajcom a pečieme asi 35 minút.
Foto Depositphotos.com
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…
Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…
Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…
Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…
Leave a Comment