Aktuálne

Mám 58 rokov a cítim sa veľmi dobre. Určite je to aj vďaka zdravej výžive!

Som vydatá a mám jedného syna. Už niekoľko rokov robím v Zdravej výžive a vo forme sa udržiavam hlavne vďaka športu. Pred 38 rokmi som začínala ako cvičiteľka aerobicu a zdravotnej telesnej výchovy. Postupom času pohyb obmieňam. Sú to tri roky, čo som prepadla nordic walkingu, celý život rekreačne bicyklujem.

Veľmi ma baví aj turistika nielen po horách, ale rada si vyšliapem aj na nejaký hrad.

Je to moja záľuba ako aj hudba, rockové koncerty, tanec. Pohyb je môj život. Keďže sa venujem zdravej výžive, tak sa snažím variť a piecť zdravé jedlá.

Uprednostňujem celozrnné výrobky, brezový cukor ( rafinovaný spôsobuje zápaly v telke). Prečo to všetko robím? Ako ja vravím, mám tlsté gény a keby som sa takto nestravovala a nehýbala sa, raz-dva by som mala 100 kíl. Musím zdôrazniť, že takáto strava nezaťažuje žalúdok, cítim sa plná energie, neberiem žiadne lieky, len prírodné preparáty. Pridávam recept, ktorý je z fermentovanej sóje, ktorou nahrádzam mäso.

Tempehove slané mufiny

Potrebujeme:

  • 300 g celozrnej špaldovej múky
  • 100 g ovsenej múky
  • 100 g cirokovej múky
  • 1 balenie tempehu (dá sa nahradiť údeným tofu, alebo syrom)
  • 1 balenie fezfosfátového prášku do pečiva
  • 3 väčšie cibule
  • 2 väčšie mrkvy
  • soľ
  • rasca
  • 100 ml olivového oleja

Postup:

V mise zmiešame suché ingrediencie, mrkvu nakrájame na kocky a odložíme. Na oleji opračíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájaný tempeh, mrkvu, opečieme. Potom túto zmes pridáme do suchých ingrediencii, pridáme vodu, trochu olivového oleja. Cesto plníme do mufinových formičiek, ktoré vymažeme olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 – 25 minút. Mufiny sú veľmi sýte, môžu sa jesť s čerstvým šalátom, alebo aj s cuketovým prívarkom. Tempeh má veľa bielkovín a je to náhrada za mäso. Obsahuje veľa vlákniny a nezaťažuje organizmus.

Často pečiem zeleninový quiche (kiš).

Keď mám chuť na sladké, upečiem banánové brownies bez múky.

Potrebujeme:

  • 2 banány
  • 200 g roztopenej horkej čokolády 60%
  • 2 vajcia
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g hroznovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1lyžica kakaa
  • šľahačka s ovocím  na ozdobu

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame, pridáme roztlačené banány a dáme piecť do formičiek  na 180 stupňov asi 25 minút.

Text a foto Magdaléna Juríková

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Z čiernovlásky blondínka. Silvia Obernauer (50) sa rozhodla pre takýto radikálny krok.

Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…

45 minút pred

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

5 hodín pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

7 hodín pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

19 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

19 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

22 hodín pred