Reklama

Moje bývanie

Kuchyňa môže mať aj oblé tvary

Správny výber kuchyne vám ušetrí veľa neskorších starostí. Existujúca kuchyňa dosluhuje a je čas premýšľať o kúpe novej kuchyne. Tá by nám samozrejme mala poskytnúť ešte lepšie pohodlie než pôvodná. Pred konečným výberom si preto ujasnite pár základných vecí:

1. Priestor
Veľkosť kuchyne sa bude odvíjať od dispozičného priestoru. Malý priestor, napríklad v panelákovom byte, pojme základné rovnú linku. Ak máte viac miesta, môžete si zaobstarať rohovú či kuchyňu v tvare písmena ,,U“.

Takto riešená kuchyňa ponúka nielen viac úložného priestoru, ale súčasne aj väčšiu pracovnú plochu, ktoré v kuchyni nikdy nie je dosť …

2. Činnosť

Rozhodne si ujasnite, čo od novej kuchyne očakávate a aké činnosti v nej budete prevádzkovať. Ak sa budete venovať hlavne príprave jedla, zamerajte sa predovšetkým na funkčnosť a praktickosť linky. Schádzate sa pri jedálenskom stole s rodinou a priateľmi? Potom nezabudnite na jedálenský kút. Ak máte malé deti, mali by ste kuchyňu naplánovat tak, aby bola maximálne bezpečná.

Kuchynskú linku si môžete naplánovať s pomocou interaktívneho programu presne na mieru tak, ako bude vyhovovať vašim predstavám.

3. Praktický nádhľad

Dôležitá je tiež správna voľba materiálu, z ktorého je vyrobená. Ak nechcete tráviť v kuchyni veľa času navyše upratovaním, vyberte linku s laminátovými alebo fóliovaným dvierkami. Rovnako si dobre premyslite sklenené dvierka či vitríny. Nielen, že je vidieť všetko za sklom, a teda by obsah mal byť vzorne zrovnaný, ale aj na skle, takže sa nevyhnete neustálemu leštenie.

Jednoduché skrinky a celistvej plochy umožňujú ľahké upratovanie. Vhodne zvolené farby eliminujú nutnosť čistenia každej kvapky,
ktorá na dvierkach priľne počas varenia.

4. Nezabudnite na zóny
Pokiaľ v kuchyni často varíte, nezabudnite na dôležité zóny, a síce: prípravu jedla – varenie / pečenie, umývanie, úložné priestory / zásoby potravín.


Priestor pre prípravu jedla by mal byť v blízkosti chladničky a špajze či iného úložného priestoru so zásobami. Zabudnúť nesmieme ani na zásuvky a skrinky s kuchynskými pomocníkmi. Pracovná plocha by mala byť správne osvetlená. Sústreďte sa na vstavané spotrebiče, ktoré tvoria s linkou jednotný celok, čo vo výsledku pôsobí opticky ďaleko lepšie ako pri klasickom usporiadaní. Varná doska patrí do priestoru pre prípravu jedla a umývaciu zónu. Dôležitou súčasťou je kvalitný digestor.

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Pravda o polievkach. Vedeli ste to?

Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie…

3 hodiny pred

Aj takto môžu šesťdesiatničky vyzerať. Ako sa vám to páči?

Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať,  držať diétu, ale moja postava…

12 hodín pred

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

17 hodín pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

17 hodín pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

18 hodín pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

22 hodín pred