Dobré rady

Ktorý z týchto dvoch kúskov lososa by ste si vybrali?

Asi väčšine z nás chutí táto ryba a bolo by dobré, keby sme ju konzumovali aspoň raz za týždeň. Losos má skvelú chuť, množstvo živín, ktoré sú prospešné najmä pre mozog a veľmi ľahko sa pripravuje, dokonca sa môže konzumovať aj surový.  Ale podobne ako hovädzie mäso, aj losos nie je ako losos, hlavne pokiaľ ide o chuť, obsah tuku a živín. Všetko závisí od toho, kde a ako strávil život. Pozrime sa na naše dva obrázky. Na ľavom obrázku je chytený na Aljaške a ten vpravo je z umelého chovu. Pokiaľ ide o farbu, losos má byť červený.

 

Tie z umelého chovu sú bledé. Rozdiel vo farbe spôsobuje astaxantinom, jasne červená molekula, ktorá sa nachádza v riasach a v planktóne. Je to veľmi užitočná látka, antioxidant s protizápalovým účinkom, zlepšuje prietok krvi, posilňuje bunkové membrány. Toto všetko má vo svojej potrave divoký losos. Losos z farmy je kŕmený granulami, ktoré neobsahujú prírodný astaxantín, takže ho chovatelia pridávajú v syntetickej podobe. Väčšinou sa vyrába z petrochemických produktov a samozrejme nie je identický s prírodným. Losos z umelého chovu môže obsahovať aj zvyškové množstvá antibiotík.

Údený losos je tiež vynikajúca pochúťka, ale počas údenia sa produkuje histamín, ktorý u citlivých ľudí môže spôsobiť zápal.

Ak vy beriete toho správneho lososa, skúste ho pripraviť podľa tohto receptu:

  • 2 filety lososa
  • 1 lyžička oleja
  • morská soľ
  • 1 lyžica masla
  • zmes čerstvých byliniek ( cesnakovú vňať, petržlenovú vňať, kôpor)
  • citrón

Postup:

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Lososa potrite olejom, posoľte, posypte nasekanými bylinkami a na vrch dajte maslo. Takto pripravený filet zabaľte do papiera na pečenie tak, aby nemala kade unikať šťava. Pečte asi 18 minút. Hotové dochuťte citrónovou šťavou.

Zdroj vstolovke.com

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Aj keď opticky výsledok vidieť, stále sa mi nedarí dostať pod určitú hranicu, hovorí o svojom chudnutí Renáta Názlerová

Nie vysnívanú, ale minimálnu, ktorú som si stanovila. Niekedy mám pocit, že to ide príliš…

3 hodiny pred

,,Ak niekto vynájde liek pôsobiaci na zdravie ako lieskovec, vynesie mu to rozprávkové bohatstvo“- myslia si odborníci na výživu.

Lieskové orechy priaznivým spôsobom ovplyvňujú zdravie ľudí už odpradávna – staroveký predpis miešania roztlčených lieskovcov…

3 hodiny pred

V Superbabkách nepoznáme slovo dôchodca. Namiesto toho hovoríme o zrelom veku. Prečo?

Slovo dôchodca má v našich končinách pejoratívne zaťaženie a znamená stratu sily, chudobu a choroby.…

3 hodiny pred

S pohankou pôjdu kilá rapídne dole!

Vyskúšajte surovú pohanku s jogurtom na lačno. Je to veľmi zdravé jedlo, užitočné, lebo vyčistí…

4 hodiny pred

Choroby „vydýchala“, je bez liekov, zdravá. Lekári jej tvrdili, že liekov sa nezbaví. V 70-ke behá maratóny

Hosťom Martiny Valachovej v podcaste ODznova bola Doda Lednická, ktorá zabojovala s chorobami a dnes už…

4 hodiny pred

Čím viac budete chodiť, tým dlhšie si udržíte mladosť

Ako spomaliť starnutie? Väčšina z nás by rada poznala spoľahlivú odpoveď na túto otázku a…

5 hodín pred