Krémeš je naozaj veľká pochúťka. Existuje veľa receptov na jeho prípravu. Recept Karola Hrčku je vyskúšaný aj v zahraničných reštauráciách, v ktorých veľa rokov pracoval.
Potrebujeme:
Postup:
Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice, každú rozvaľkáme na dve polovice do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 4 mm. Pomocou valčeka preložíme jeden plát na vodou opláchnutý plech, popicháme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 230 stupňov 10 – 12 minút. Druhý plát preložíme na plech, pokrájame na rovnaké štvorčeky, v mieste zárezu potrieme olejom, aby sa dali od seba oddeliť a upečieme vo vyhriatej rúre tak ako prvé cesto.
Polovicu mlieka dáme variť s cukrom, v druhej rozmiešame hladkú múku, Zlatý klas a rozšľahané žĺtky. Vylejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hladký krém. Do teplého krému vmiešame tuhý sneh z bielkov. Krém natrieme na nepokrájaný upečený plát a necháme vychladnúť. Smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový cukor dotuha vyšľaháme so stužovačom, natrieme na krém, zakryjeme upečenými štvorčekmi lístkového cesta, jemne popritláčame a necháme na chladnom mieste niekoľko hodín postáť. Nakoniec krémeš pokrájame nožom namočeným v horúcej vode na štvorčeky a posypeme práškovým cukrom.
Text a foto Karol Hrčka
Pracovala som ako zdravotná sestra v ružinovskej nemocnici. Moja životospráva bola veľmi zlá od A…
Ráno vstanem, či je sviatok, alebo piatok o šiestej (ale nemusím) a ešte v pyžame…
Dnes by sa dožila 95 rokov. Neprejde deň, žeby som jej nevenoval aspoň myšlienku. Niekedy…
Téma „nevhodnosti“ dvojdielnych plaviek po určitom veku je vlastne spoločenský konštrukt, ktorý sa mení v…
Musíme si sebe vážiť a mať sa radi. A je jedno, koľko máme rokov. Staroba nesie v…
Zúfalí utekáme do nemocnice, aby nám lekári vrátili zdravie. Ale tam nám ho nevrátia. Prečo?…
Leave a Comment