Aktuálne

Keď príde návšteva, alebo len tak k vínku

Priznám sa, že ja som dlho nerobila kysnuté cesto, lebo som si myslela, že je to zložité a a že sa mi to nepodarí. Potom som ale zistila, že nie je nič jednoduchšie v kuchyni. Tieto dobroty sa u nás robia väčšinou cesnakové, alebo syrové, ale vyskúšajte aj s touto stredomorskou náplňou.

Cesto:

  • 800 g hladkej múky
  • 1 dl slnečnicového oleja
  • 1 čl cukru
  • 1/2 l teplého mlieka
  • 50 g droždia

Náplň pesto:

  • 1 hrsť bazalky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 hrsť píniových, alebo vlašských orechov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 hrsť postruhaného parmezánu

Ďalej potrebujeme:

  • 240 g sušených paradajok
  • 1 vajce na potretie

Postup:

Do misy vylejeme trochu mlieka. Mlieko by malo byť mierne teplé. Rozdrobíme doň droždie a pridáme  lyžičku cukru, trochu múky. Všetko zamiešame a necháme kysnúť. K pripravenej múke pridáme štipku soli a zamiešame. Nalejeme zvyšok mlieka a olej a všetko dobre premiešame. Potom pridáme kvások a začneme miesiť cesto. Medzitým si pripravíme pesto tak, že všetky suroviny spolu rozmixujeme. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 4 časti a každú rozvaľkáme a pesto rovnomerne rozotrieme.Keď je náplň rozotrená, cesto začneme stáčať ako závin. Potom ho krájame na kúsky, ktoré predstavujú jednotlivé slimáky. Každý kúsok posypeme  s nakrájanými sušenými paradajkami, potrieme vajíčkom a ak chcete môžete ešte posypať postrúhaným syrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 25 až 30 minút, kým nie sú slimáky krásne zlatisté.

Foto: Pinteres

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Katarína Traubnerová ako ju nepoznáte. Vo svojom živote musela urobiť jedno veľmi ťažké rozhodnutie!

Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…

11 minút pred

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

2 hodiny pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

14 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

14 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

17 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred