Reklama

Výchova detí

Juraj Droba: Zmodernizovali sme školstvo, zrekonštrovali cesty, ale rozbehli sme aj záchranu historických a kultúrnych pamiatok.

Na začiatku volebného obdobia som si stanovil cez 100 cieľov, ktoré by som rád splnil. Týkali sa oblasti dopravy, zdravotnej a sociálnej starostlivosti, životného prostredia, ako aj ľudského kapitálu, financovania a komplexného rozvoja regiónu. Som hrdý na to, že ku koncu volebného obdobia je väčšina splnená, odovzdali sme do užívania desiatky zrekonštruovaných ciest, úplne nový cyklomost, otvorili sme centrá pre ľudí s poruchou autistického spektra a v Bruseli sme vybojovali 63 miliónov, ktoré idú na rozširovanie kapacít základných škôl.

Za jeden z najväčších úspechov by som označil modernizáciu stredného školstva. Zriadili sme nové odbory, zrekonštruovali učebne a investovali do ich technologického vybavenia. Nechýbajú ani vynovené športoviská. Aj vďaka tomu počet záujemcov o župné stredné školy vzrástol o tretinu.

V oblasti dopravy sme projekty z projektantských kancelárií presunuli do terénu. Motoristom sme odovzdali úplne novú cestu, ktorá spája diaľničnú križovatku Triblavina so starou seneckou cestou I/61. Reálne sme začali stavať obchvat Chorvátskeho a Slovenského Grobu. V príprave je aj druhá etapa – pokračovanie v smere na Grinavu a následne predĺženie na Pezinok, Modru a Dubovú. Otvorili sme aj nový cyklomost cez rieku Moravu medzi obcou Vysoká pri Morave a s rakúskym mestečkom Marchegg.

Ako prvá župa sme začali proces deinštitucionalizácie v sociálnej oblasti, vďaka ktorému sa väčšie zariadenia zmenia na menšie rodinného typu. Vo výstavbe je Domov sociálnych služieb a Zariadenie podporovaného bývania MEREMA v okrese Pezinok. Novostavba rodinného domu v obci Častá je dokončená a interiér dvoch bytových jednotiek pre dvanástich klientov sa zariaďuje. Ide o prvé alokované pracovisko z celkovej deinštitucionalizácie zariadenia. BSK predpokladá, že prijímatelia sa zabývajú do konca roka. Kraj spustil aj výstavbu druhého rodinného dvojdomu v obci Dubová. Ukončená by mala byť v priebehu budúceho roka. Koncom roka 2022 plánuje BSK ukončiť aj rozsiahlu rekonštrukciu zázemia v zariadení MEREMA v Modre – Kráľovej a debarierizovať zakúpený rodinný dom v Modre. Prevažná časť klientov sa bude môcť nasťahovať v priebehu budúceho roka.

Hotová je aj novostavba na Račianskej v Novom Meste. Župa aktuálne zariaďuje interiér dvoch bytových jednotiek pre 12 klientov. Ukončenie rekonštrukcie pôvodného objektu na Strelkovej v Rači sa predpokladá na jeseň tohto roka. Prví klienti by sa mohli nasťahovať začiatkom budúceho roka. Súčasťou je aj denný stacionár pre 12 klientov. Nové priestory a služby pre prijímateľov sociálnych služieb financuje župa kombináciou vlastných zdrojov a fondov z Európskej únie prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Otvorili sme aj nové špecializované zariadenie pre deti s poruchou autistického spektra aŠpecializované zariadenie pre dospelých s poruchou autistického spektra v Plaveckom Podhradí. To privítalo prvých klientov 1. septembra 2022. Rovnako župa podporuje i centrá včasnej intervencie.

Medzi najdôležitejšie splnené úlohy za ostatné štyri roky v zdravotníctve patrí podpora zriaďovania ambulancií, udržanie pohotovostnej služby v Malackách, rozvoj Polikliniky Karlova Ves a schválenie Stratégie rozvoja zdravotnej starostlivosti v BSK na roky 2022 – 2026. Táidentifikuje hlavné výzvy zdravotníctva špecifické pre Bratislavský kraj. Zároveň komplexne a vizionársky definuje skupinu opatrení a aktivít nielen v rámci kompetencií kraja, ale aj v spolupráci s ostatnými relevantnými subjektami. Jasne pomenúva jadro problémov v zdravotníctve  a hovorí o tom, že BSK stojí pred neľahkou úlohou zabezpečiť poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti s menším počtom personálu.

V kultúrnej oblasti sme sa pustili do rekonštrukcie historických a kultúrnych pamiatok, napríklad Malokarpatského osvetového strediska v Modre či synagógy v Senci. Spustenia veľkej obnovy sa dočkali aj Bratislavské bábkové divadlo a Divadlo Aréna. Budujeme sieť environmentálno-vzdelávacích centier. Jedno také, nadregionálne, staviame v spolupráci s Dolným Rakúskom v kaštieli v Čunove. Spustili sme aj revitalizáciu parku v Modre a v príprave sú aj parky v Malinove a Stupave.

Väčšinu našich vízií sme pretavili do reality. Za to patrí všetkým kolegom zo župy a konštruktívnym poslancom veľké poďakovanie.

Juraj Droba

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

2 hodiny pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

2 hodiny pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

2 hodiny pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

6 hodín pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

21 hodín pred

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

1 deň pred