Kus veľkej pravdy sa v ňom veru ukrýva. Stále viac odborníkov na výživu sa zhoduje na fakte, že pestrý jedálny lístok, bohatý na vysoký obsah surovej stravy, je jednou z najlepších vecí, ktoré môžeme pre svoje zdravie urobiť. Moderná medicína síce dokáže tabletkou znížiť vysoký krvný tlak, ale nedokáže odstrániť príčinu, prečo k tomu vôbec došlo. A to sa dá predovšetkým úpravou životosprávy, ale i zmenou životného štýlu, myslenia a prístupu k životu vôbec. „Donútiť človeka, ktorý žije „kozmickou rýchlosťou“ aby sa zastavil je ťažšie, ako získať dobrovoľníka spomedzi hrajúcich sa detí, ktorý pôjde prvý spať“ – vtipkuje psychológ na okraj rýchlosti životného tempa, v ktorom sa nachádzame. „Niektorí ľudia mi veru pripomínajú silný motor bez bŕzd.“ Surová potrava to je hlavne zelenina a ovocie. Povie sa, „obyčajné jablko“, no na svete je málo plodín, ktoré ho predbehnú v jeho komplexnom pôsobení na organizmus. Už v gréckej mytológii sa spomína ako symbol jasavej mladosti a sviežej prirodzenej krásy. Moderné výskumy zistili, že vysoký obsah tanínovej kyseliny v jablkách poukazuje na ich protivírusové účinky (aké aktuálne v dnešnom čase). Obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré napomáhajú tráveniu, šetria pankreas a normalizujú črevnú flóru. Jablko ako jediné ovocie vo vode nenapučí, je možné sa po ňom napiť, preto by malo byť súčasťou diétnej liečby počas hnačkovitých ochorení. Vysoký obsah draslíka robí z jabĺk veľmi vhodný liek na srdce. Pravidelná konzumácia jabĺk zníži cholesterol a upraví krvný obraz. Vedci z univerzity v Yale hovoria, že vôňa jabĺk má na mnohých ľudí upokojujúci účinok, preto ich spotreba navodí pokojný spánok. Čo takto dopriať si pred spaním chutné jablko namiesto tlmiacej tabletky? „Vždy mi je akosi ťažko pri srdci, keď sa prechádzam po dedine v jesennom čase. Kilogramy nepozbieraných, hnijúcich jabĺk, nepotrebne leží v tráve. V takom čase spomínam na svoju mamu, ktorá nenechala zhniť ani jedno jablko, ale usilovne všetky vyzbierala“ – vraví pán v dôchodkovom veku. ,,My jablká zo záhrady nezbierame“ – škľabí sa prváčka, ktorej chýbajú predné mliečne zuby: ,,Ocko kupuje jabĺčka v obchode. Sú krásne červené a nie sú v nich červíky.“ Nečudo, veď majú za sebou takmer tridsať chemických postrekov a červík má zrejme dosť rozumu na to, aby do nich neliezol. Jedzme teda jablká, hlavne tie, ktoré nám vyrástli na stromoch v našich záhradách. Naše telo to skôr či neskôr určite ocení.
Text MUDr. Michal Slivka
Fotor: Pixabay
Na cesto potrebujeme: 2 vajíčka 500 g hladkej múky 200 g cukru 2 ks…
Potrebujeme: 4 väčšie zemiaky 1,5 hrnčeka polohrubej múky štipka soli 0,25 hrnčeka mletého maku (respektíve…
Ak ste sa rozhodli, že budete mať šedivé vlasy, tu je niekoľko rád, ako to…
Miluje variť, piecť a ešte o tom vydáva aj krásne knihy. Lucia Súkeníková už vydala úspešné kuchárky…
Milí priatelia! „V októbri alebo novembri nakladáme doma kyslú kapustu“ - vraví pani v dôchodkovom…
Na tyto narozeniny se dvěma osmičkami se těšila, neboť je bere jako symboly nekonečna a…
Leave a Comment