Aktuálne

Jedlo ako jed?! Nie! Žite tak aby vaše jedlo bolo vašim liekom (Hippokrates)!

,,Mám veľmi rada polievky v sáčku. Jedla by som ich každý deň!“- konštatuje dievča zo strednej školy. Otázne je, čo by sa asi dialo s jej telesným zdravím po dovŕšení stredného veku, ak by sa táto túžba splnila. Po cukre a soli je glutamát sodný najpoužívanejšou látkou na ochucovanie vyrábaných potravín a tým zvýšenie ich príťažlivosti. V roku 1908 objavil japonský vedec Kikunae Ikeda jeho význam pre kvalitu chuti. Túto chuť označil slovom ,,umami“, ktoré v preklade znamená ,,pochúťka“. V priebehu bojov v Pacifiku si americký vojaci všimli, že ukoristené japonské konzervované potraviny chutia oveľa lepšie, ako ich vlastné a tým objavili glutamát pre americkú kuchyňu. Z celosvetového hľadiska ide v súčasnosti o spotrebu tisícov ton. Najviac ho obsahujú vrecúškové polievky, omáčky, spracované mäsové výrobky, výrobky z hydiny, ale i zeleninové a hubové bujóny, slané keksy, zemiakové a kukuričné lupienky… V medzinárodnej klasifikácii potravinových aditív sa glutamát sodný označuje E620. Patrí do skupiny zvýrazňovačov chuti. V priloženom komentári sa uvádza, že je možným alergénom, zle znášanou látkou a že môže mať vzťah ku neurodegeneratívnym ochoreniam. ,,Z hľadiska rizika poškodenia nervového systému nie je dostatočne preskúmaná bezpečnosť veľkých dávok glutamátu sodného pri jeho pravidelnom podávaní“ – tvrdí Dr. Igor Bukovský. ,,Neviem čo sa to deje, ale v našej dedine majú až traja starí ľudia Alzhaimerovu chorobu (vážne neurologické ochorenie)“ – tvrdí pán v dôchodkovom veku: ,,Nikdy v minulosti sme o takejto chorobe nepočuli.“ Treba ale dodať, že história nepamätá také obrovské množstvá farbív, konzervačných látok, emulgátorov, stabilizátorov, zhušťovačov a zvýrazňovačov chuti….(dali by sa napísať ešte tri riadky potravinárskych prísad) v potravinách ako je tomu v súčasnosti. A zákonite na to vznikajú nové choroby… Glutamát sodný obsahuje 12% sodíka. Každý človek so zvýšeným krvným tlakom by mal kontrolovať príjem sodíka v potrave. Dve porcie instantnej polievky obsahujú 170%! denného bezpečného maxima pre príjem sodíka. Vedci z univerzity nemeckom Kiele v štúdii na laboratórnych krysách zistili, že glutamát sodný potlačuje hormóny zodpovedné za spaľovanie tukov. Tým vyvolal u zvierat zvýšenú žravosť a obezitu. Je potrebné teda skonštatovať, že glutamát sodný do dobrej kuchyne nepatrí. Zeleninovej polievke z karfiolu, petržlenu, mrkvy, kalerábu, zemiakov a hrášku sa tá instantná v sáčku (spisovne vo vrecúšku) ani zďaleka nevyrovná….
PS: ,,Rozdiel medzi trvanlivým mliekom z krabice a čerstvo získaným mliekom je asi taký ako medzi zle vypálenou ,,oči – puči“ pálenkou a päťhviezdičkovou Metaxou“- vyjadril sa na prednáške primár naturálnej medicíny Mudr. Štefan Košlík: ,,Kým krabicové mlieko zahlieňuje a je kyselinotvorné, produkty z kyslého mlieka sú zásadotvorné, obsahujú dôležité enzýmy, probiotiká a látky, brániace hnitiu potravy v črevách…“
Mudr. Michal Slivka
Foto Depositophotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Existuje optimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť?

Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…

8 hodín pred

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…

11 hodín pred

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…

11 hodín pred

Liečme živé živým, hovorí jedna z najlepších a najskúsenejších bylinkárok

Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…

11 hodín pred

Život mi síce pridal vrásky, ale moje srdce nezostarlo, hovorí Meryl Streep

Najväčší dojem u mnohých zanechala Meryl Streep vo filme Kramerová versus Kramer. Svoje filmové úlohy…

19 hodín pred

„Žime v láske priatelia!“ Klára Silva, svetobežníčka, ktorá sa v roku 1950 narodila v Bratislave

Ahojte priatelia! Pozrite sa na mňa. Volám sa Klára Silva. Prečo túto fotografiu zverejňujem? Chcem…

19 hodín pred