Zelené, čerstvé, pierka jarnej cibuľky sa v týchto dňoch uchádzajú o našu priazeň. Je ich plný skleník. Nie je dôvod šetriť, treba si bohato dopriať! Cibuľka je vhodná pre diabetikov, pretože znižuje hladinu cukru v krvi tým, že predlžuje účinok inzulínu v tele a zároveň spomaľuje jeho rozklad. Preventívna konzumácia cibule chráni srdce pred srdcovým infarktom!
Cibuľková vňať obsahuje dialylsulfid – látku, ktorá chráni proti rakovine žalúdka. V meste Vidalia, (štát Georgia-USA), kde sa konzumuje veľa cibule, výrazne pokleslo percento úmrtnosti na rakovinu žalúdka. Luteín a zeaxantín bohato zastúpené v cibuľkovej vňati nás chránia proti očným ochoreniam a rakovinou kože. Dnes sa často spomína fytochemická látka kvercetín, ktorý sa najlepšie vstrebáva práve z cibule a je účinný v prevencii proti rakovine krvi, kože a prsníka (cibuľa a rakovina sa nemajú radi). Jeden môj priateľ počas prechladenia uznáva hlavne dva základné lieky: cibuľový čaj a domácu slivovicu. Cibuľovým čajom lieči deti, no niekedy i seba – keď nezaberie slivovica.
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment