Viete, čo sú rusle? Jedli ste ich už niekedy? Toto sa nepýtam mojich FB-kamarátov žijúcich v našej rodnej obci, ani tých z blízkeho okolia. Tak ako ja, aj oni si na nich nepochybne už mnohokrát pochutili. A vy ostatní? Podľa fotografií nižšie zrejme tušíte, čo to tie rusle sú. Sú to uhorky-nakladačky zavarené nevšedným spôsobom. Vhodná chvíľa na prípravu ruslí u nás prichádza vtedy, keď už má gazdiná v komore na regáloch dostatočné množstvo štandardných (rozumej: drobných) nakladačiek zakonzervovaných v pohároch. V špajze na policiach už musia byť zoradené aj stredne veľké uhorky naložené v soli, i tie vykvasené. Vtedy si treba chvíľu počkať, aby nakladačky na hriadke poriadne narástli. Fajnšmekri tvrdia, že najlepšie rusle sú z nakladačiek, ktoré dozreli natoľko, že sa farbia nažlto. Tak, či onak, prerastené nakladačky treba ošúpať, odstrániť z ich stredu mäkkú pórovitú ‘podstielku’ so semenami, no a nakoniec ich načim nakrájať po dľžke na zhruba centimetrové HADÍKY… Z technológie výroby ruslí by teraz toľko azda aj stačilo, veď dobrý recept si hravo nájdete i na internete. Ja len pripomínam, že je tu čas na prípravu ruslí. Preto neváhajte – zavárajte!!!
Tu je môj recept:
Postup:
Ošúpané a nakrájané uhorky (bez zrniečok) aj s nakrájanou cibuľou a nechať odstáť minimálne 3 hodiny, potom natlačiť do fliaš, pridať podľa potreby feferónky a zaliať studeným nálevom (ocot, cukor, vegeta), doliať šťavou z uhoriek, prípadne s vodou, uzavrieť a streilizovať.
Text a foto Vojtech Keszeli
Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…
Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…
Keď uvidel moju reakciu, okamžite ho to zamrzelo, ale vysvetlila som mu, že je to…
Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod vzhľad výrazne podpísal…
Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…
Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…
Leave a Comment