Štrnásty november je dňom, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Medzinárodná diabetická federácia vyhlásila za Svetový deň diabetu. Má za cieľ zvýšiť povedomie o všetkých typoch cukrovky a podporiť programy prevencie cukrovky 2. typu. Rozhovor s lekárom Vitalii Stilnykom z ambulancie diabetológie, porúch látkovej premeny a výživy a lekárkou MUDr. Máriou Prieložnou, MPH z oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Zlaté Moravce prináša odpovede na najčastejšie otázky vrátane odporúčaní, ako predchádzať cukrovke.
Ako by ste laikovi vysvetlili, čo je cukrovka?
Je to metabolické ochorenie, ktoré vzniká poruchou tvorby inzulínu alebo inzulínovou rezistenciou. Inzulín sa tvorí v podžalúdkovej žľaze, v pankrease. Poznáme dva druhy cukrovky. Buď sa inzulín vôbec netvorí – to je cukrovka 1. typu. Alebo sa tvorí buď málo a pankreas je akoby vyčerpaný, alebo tkanivá sú nedostatočne citlivé na inzulín – to je cukrovka 2. typu. Pre pacienta je dôležité vedieť, či sa v pankrease inzulín tvorí alebo nie. Zistíme to jednoduchým biochemickým vyšetrením krvi, kde stanovíme C peptid. Na základe hodnoty výsledku vieme stanoviť, či sa vám tvorí inzulín alebo nie, na základe čoho lekár navrhne vhodnú terapiu.
Zvyšuje sa počet diabetikov? Ak áno, prečo tomu tak je?
Počet diabetikov narastá. Máme oveľa menej pohybu, teda fyzickej aktivity ako naši predkovia, keď áut bolo veľmi málo a ľudia chodili väčšinou pešo alebo na bicykli, nesedeli pri počítačoch a pred televízormi. Viacej jeme, pretože máme dostatok, až nadbytok potravín a zloženie stravy a jej kalorická hodnota nie je adekvátna sedavému spôsobu života. V súčasnosti pôsobí viac stresových faktorov na človeka než v minulosti, nevyrovnaná psychika a chronický stres je tiež spúšťačom cukrovky 2. typu. Príčiny ochorenia cukrovky 1. typu nie sú dostatočne známe, vieme, že ide o imunitné ochorenie. Spúšťačom môže byť akékoľvek vírusové ochorenie alebo veľká psychická záťaž. Vyskytuje sa v detskom a mladom veku.
Je možné ovplyvniť, či cukrovku dostaneme alebo nie?
Vznik cukrovky 1. typu nie je možné ovplyvniť, nevieme, či dieťa dostane cukrovku v 3. rokoch alebo v 15. rokoch, či a kedy sa aktivuje nejaký jej spúšťač. Cukrovke 2. typu je možné predchádzať správnym životným štýlom, to znamená dostatkom pohybovej aktivity, správnym zložením stravy, psychickou pohodou. Ak by sme jedli len toľko, koľko naozaj potrebujeme, koľko energie spotrebuje naše telo a myslenie. Ak študujeme alebo mentálne pracujeme, boli by sme štíhli a cukrovka by nemala šancu rozvinúť sa u nás. V súčasnej dobe sa diagnostikuje cukrovka 2. typu aj u detí, čo v minulosti nebolo.
Aké sú jej prvé príznaky?
Je potrebné spozornieť, ak sme unavení, chudneme alebo priberáme, máme žalúdočné problémy, sme nervózní, svrbí nás telo, máme veľký smäd, veľa pijeme a veľa močíme. Pri cukrovke 1. typu tieto príznaky nastupujú veľmi rýchlo a v priebehu 2-3 týždňov sa aj rýchlo rozvíjajú. Pri cukrovke 2. typu nástup týchto príznakov je pozvoľný a môže trvať aj niekoľko rokov, kým sa ochorenie naplno prejaví. Poznáme viaceré preddiabetické štádia, kedy je možné zvrátiť alebo oddialiť nástup cukrovky 2. typu. Ide o poruchu glukózovej tolerancie, alebo je zvýšená len ranná glykémia a počas dňa je glykémia v norme. Preto je dôležité absolvovať preventívne prehliadky u obvodných lekárov, aby sme poznali svoje hodnoty glykémie a včas urobili zmeny v našom životnom štýle.
Aké sú u nás najnovšie spôsoby liečby, prípadne aké sú novinky, ktoré diabetikom zlepšujú život?
Cukrovka 1. typu sa lieči analógovým inzulínom. Ochorenie 2. typu sa lieči diétou, pohybovým režimom, perorálnymi antidiabetikami a inzulínom. Diabetikom používajúcim inzulín uľahčujú život senzory, ktoré upozornia pacienta na tendenciu vzniku hypo alebo hyperglykémie, inzulíny je možné podávať inzulínovými perami alebo inzulínovou pumpou. Diabetici 2.typu užívajúci antidiabetiká per os – tabletky. Najnovšie užívajú zosilňovače inkretínového účinku, ktoré znižujú cukor v krvi v závislosti od množstva príjmu potravy.
Aké sú riziká neliečeného alebo zanedbaného diabetu?
Poznáme dve základné komplikácie cukrovky, akútne a chronické komplikácie. Akútne prebiehajú veľmi rýchlo, dramaticky a trvajú krátko. Najzávažnejšími akútnymi komplikáciami sú hypoglykémia, diabetická kóma, hyperglykémia a ketoacidóza, ktoré ohrozujú život pacienta. Naopak chronické komplikácie postihujú cievy a nervy. Vyvíjajú sa pomaly a zhoršujú pacientom kvalitu života. Podľa veľkosti postihnutých ciev ich delíme na mikrovaskulárne a makrovaskulárne. Nadbytok cukru v krvi poškodzuje cievy v oku s postupným zhoršovaním zraku, až slepotou. V obličkách sa zhoršuje očisťovanie krvi od škodlivých látok, v dolných končatinách dochádza k uzatváraniu ciev a vzniku tzv. diabetickej nohy a polyneuropatii s bolesťami dolných končatín, v mozgu môže vzniknúť náhla cievna mozgová príhoda, srdce môže byť poškodené infarktom.
Gestačný diabetes
V rámci skríningu tehotných žien sa robí v 24-28 týždni gravidity tzv. orálny glukózo – tolerančný test (oGTT). Vyšetruje sa vznik tzv. gestačného diabetu, ktorý vzniká vplyvom hormonálnych a metabolických zmien počas tehotenstva u predtým zdravých žien. Postihuje asi 3-4 % tehotných žien. Lieči sa diétnymi opatreniami alebo sa pacientka nastavuje na inzulinoterapiu, ak je to potrebné. Tiež sa u tehotných žien používajú perorálne antidiabetiká. Po pôrode sa glykémia vracia väčšinou do normy, pretrváva len u 1% žien. Diabetičky 1. typu diagnostikované už pred graviditou sa počas tehotenstva prestavia na používanie inzulínovej pumpy. Po šestonedelí sa znova u žien zopakuje oGTT, ak je aj negatívny, aj tak je potrebné chodiť na kontroly glykémie každé dva roky, aby sa včas zachytil možný nástup cukrovky. Ak sa rozhodneme žiť zdravo a nájdeme v sebe silu a ochotu zmeniť svoje zabehnuté nezdravé spôsoby života ako je fajčenie, prejedanie sa, vysedávanie pri počítači, je vysoká pravdepodobnosť, že zostaneme zdraví a zlepšíme si tým svoje zdravie. Všetko máme vo svojich rukách.
Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa skupiny AGEL SK
Pre blond farbu som sa odhodlávala veľmi dlho. Viedlo ma k tomu zúfalstvo keď som…
Väčšinou ju stretávame po boku manžela profesora Pavla Traubnera, neurológa, ktorého azda každý na Slovensku…
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Leave a Comment