Aktuálne

Hovorí dnešnej mladej generácii niečo bezodpadová technológia?

Koncom osemdesiatych rokov sa tento pojem často skloňoval. Keďže som robila v spravodajstve Slovenskej televízie, túto tému sme spracovávali veľmi často. Hľadali sme pozitívne príklady všade. V priemysle, v poľnohospodárstve, v mestách, obciach. Niekedy sme si v záujme priniesť dobrú reportáž, pekný príklad aj vymysleli. Ja som však najlepšiu inšpiráciu našla u mojich svokrovcov. Bývali v malej dedinke na Strednom Slovensku. Hľadala som u nich odpadkový kôš. Načo? My nič nevyhadzujeme. Všetko si dochovali, dopestovali. Škrupiny z vajec pozobali sliepky, aby mali dostatok vápnika. Šupy zo zemiakov zjedli prasiatka. Zo starého pečiva sa urobila strúhanka. Zo zvyšnej ryže bolo na druhý deň rizoto. Z obnosených odevov sa urobili behúne, koberce do kuchyne, či chodby, alebo predložky pred dvere na čistenie obuvi. So starým papierom sa podkurovalo.

V starých topánkach sa chodilo ešte pracovať do záhrady.Varilo sa z toho, čo sa dochovalo a dopestovalo. A že to malo vynikajúcu chuť, o tom už nemusím mojich rovesníkov presviedčať. Všetko bolo pravé. Voňalo tak, ako malo, chutilo tak, ako malo. Varili sme klasické slovenské jedlá na masti a šetrili sme, kde sa len dalo. Po 30 divokých rokoch bezbrehého konzumu som sa dočítala, že prichádza nový trend. Šetrnosť a úspornosť. Do módy sa dostáva jednoduchosť a skromnosť a to aj u tých, ktorí vôbec nemusia šetriť. Verím, že si čoraz viac ľudí uvedomuje, že súčasný blahobyt nás ženie do záhuby. V mnohých rodinách sa čudujú, že nakúpili plný vozík potravy a o niekoľko dní nič nemajú. Ako je to možné? Ako sme žili v mestách, keď neboli supermarkety? Neviem, ale hladní sme neboli. Jedlo sme nevyhadzovali. Stačila nám zasmažená polievka s vajcom. Pochutili sme si na starom chlebe opraženom vo vajíčku. Klasická haruľa mi aj dnes prišla na chuť, veď to je oveľa lepšie jedlo ako napríklad ustrice. Verím, že tento trend overený generáciami sa opäť vráti!

Libuša Sabová

Foto Depositphotos.com, Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

39 minút pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

13 hodín pred

Pani Alica má vo svojej zbierke 1368 vreckoviek. Mnohé sú veľmi vzácne.

Najvzácnejšie vreckovky mám s paličkovanou krajkou, predpokladaný rok 1890-1900. Sú jemne a veľmi vzácne. Mám…

13 hodín pred

Nostalgia za starým parfumom, na vôňu ktorého ste dodnes nezabudli?

Pamätáte, aká značka to bola? Ja viem celkom presne, bol to Bič može, podlhovastá fľaštička,…

13 hodín pred

Pochopila som, že mám právo užívať si každú sekundu života, hovorí pani Valéria

Pochopila som, že nemusím dokončiť všetku prácu za jeden deň. Že život plynie a absolútne…

24 hodín pred

Vytváranie podnetného prostredia a správne vzory chovania sú základom pre to, aby deti dokázali čeliť výzvam bez straty sebadôvery

Nedávno sa sťažoval jeden manželský pár, že ich dieťa sa nenaje kým nemá pred sebou…

1 deň pred