Aktuálne

Hovorí dnešnej mladej generácii niečo bezodpadová technológia?

Koncom osemdesiatych rokov sa tento pojem často skloňoval. Keďže som robila v spravodajstve Slovenskej televízie, túto tému sme spracovávali veľmi často. Hľadali sme pozitívne príklady všade. V priemysle, v poľnohospodárstve, v mestách, obciach. Niekedy sme si v záujme priniesť dobrú reportáž, pekný príklad aj vymysleli. Ja som však najlepšiu inšpiráciu našla u mojich svokrovcov. Bývali v malej dedinke na Strednom Slovensku. Hľadala som u nich odpadkový kôš. Načo? My nič nevyhadzujeme. Všetko si dochovali, dopestovali. Škrupiny z vajec pozobali sliepky, aby mali dostatok vápnika. Šupy zo zemiakov zjedli prasiatka. Zo starého pečiva sa urobila strúhanka. Zo zvyšnej ryže bolo na druhý deň rizoto. Z obnosených odevov sa urobili behúne, koberce do kuchyne, či chodby, alebo predložky pred dvere na čistenie obuvi. So starým papierom sa podkurovalo.

V starých topánkach sa chodilo ešte pracovať do záhrady.Varilo sa z toho, čo sa dochovalo a dopestovalo. A že to malo vynikajúcu chuť, o tom už nemusím mojich rovesníkov presviedčať. Všetko bolo pravé. Voňalo tak, ako malo, chutilo tak, ako malo. Varili sme klasické slovenské jedlá na masti a šetrili sme, kde sa len dalo. Po 30 divokých rokoch bezbrehého konzumu som sa dočítala, že prichádza nový trend. Šetrnosť a úspornosť. Do módy sa dostáva jednoduchosť a skromnosť a to aj u tých, ktorí vôbec nemusia šetriť. Verím, že si čoraz viac ľudí uvedomuje, že súčasný blahobyt nás ženie do záhuby. V mnohých rodinách sa čudujú, že nakúpili plný vozík potravy a o niekoľko dní nič nemajú. Ako je to možné? Ako sme žili v mestách, keď neboli supermarkety? Neviem, ale hladní sme neboli. Jedlo sme nevyhadzovali. Stačila nám zasmažená polievka s vajcom. Pochutili sme si na starom chlebe opraženom vo vajíčku. Klasická haruľa mi aj dnes prišla na chuť, veď to je oveľa lepšie jedlo ako napríklad ustrice. Verím, že tento trend overený generáciami sa opäť vráti!

Libuša Sabová

Foto Depositphotos.com, Pixabay.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Môžete stokrát vidieť umierať človeka ako profesionál, ale keď vám umiera mama, je to strašný pocit

Dnes by sa dožila 95 rokov. Neprejde deň, žeby som jej nevenoval aspoň myšlienku. Niekedy…

14 hodín pred

Čo poviete? Môžu staršie ženy nosiť bikiny?

Téma „nevhodnosti“ dvojdielnych plaviek po určitom veku je vlastne spoločenský konštrukt, ktorý sa mení v…

23 hodín pred

Musíme si sami seba vážiť, mať sa radi a je jedno, koľko máme rokov, hovorí Anna Hogenová

Musíme si sebe vážiť a mať sa radi. A je jedno, koľko máme rokov. Staroba nesie v…

1 deň pred

Na zdraví musíme pracovať každý deň sami, nikto to neurobí za nás. Len tak sa dostaví výsledok. To je môj názor.

Zúfalí utekáme do nemocnice, aby nám lekári vrátili zdravie. Ale tam nám ho nevrátia. Prečo?…

2 dni pred

Môj deň sa začína slovami: Dobré ráno Alicka! Dnes bude krásny deň!

Najviac zmien v mojom živote sa udialo v decembri. Pred 32 rokmi som priletela do…

2 dni pred

Je úbytok svalovej hmoty vo vyššom veku nevyhnutný?

Úbytok svalovej hmoty vo vyššom veku, známy ako sarkopénia, je bežný, ale rozhodne nie nevyhnutný!…

2 dni pred