Reklama

Tipy triky

Hobby premenili na pravidelnú pomoc – šikovné žienky vyrábajú háčkované chobotničky pre novorodencov

Na neonatologickom oddelení Nemocnice AGEL Zvolen pribudla nová várka háčkovaných chobotničiek, ponožiek a čiapočiek určených pre potreby novonarodených bábätiek. Jana Šlacká, ktorá je iniciátorkou projektu, už dlhšie zásobuje pôrodnice v rámci siete AGEL týmito milými, no zároveň veľmi užitočnými pomôckami.

Háčkované chobotničky majú pre novonarodené a predčasne narodené bábätká veľmi priaznivé účinky. Štruktúra chápadiel háčkovaných chobotničiek im pripomína pupočnú šnúru, vďaka čomu sa cítia bezpečne ako v matkinom brušku a to ich upokojuje. Pokiaľ bábätko musí zotrvať v inkubátore, chobotnička účinne odvedie jeho pozornosť od neznámeho prostredia a množstva hadičiek, vďaka čomu majú bábätká pravidelnejší pulz a pokojnejšie dýchanie.

Iniciátorka projektu Jana Šlacká obľubuje háčkovanie a jedného dňa jej napadla myšlienka, že by zvyškom vlny a priadze, ktoré doma skladuje, mohla vdýchnuť nový život v podobe výrobkov ako chobotničky, čiapočky, papučky či deky na prikrytie pre novonarodené detičky. „Takto to už funguje aj v rámci celoslovenského projektu. Oslovila som priateľky, ale aj neznáme na sociálnej sieti, ktoré tiež nevedia, čo so zvyškami vlny, či by sa nepridali k môjmu nápadu – projektu,“ opisuje začiatky svojho projektu Janka Šlacká, ktorá na projekte pracuje s Helgou, Silviou a Alexandrou.

„Bola som milo prekvapená, aký to malo ohlas. Mňa osobne to nabilo pozitívnou energiou, ktorá je veľmi nákazlivá, a preto v tom mienim aj naďalej pokračovať aj s tímom žien, ktoré sa podieľali na spoločnej tvorbe, za čo im srdečne ďakujem. Pracujeme nepretržite a určite obdarujeme ešte ďalšie zdravotnícke zariadenia,“ dodáva Jana Šlacká, iniciátorka projektu.

V septembri putoval balíček plný rôznofarebných chobotničiek, štrikovaných ponožiek, drobných čiapočiek a mäkkých diek práve na neonatologické oddelenie Nemocnice AGEL Zvolen. V pôrodnici zvolenskej nemocnice sa ročne narodí viac ako tisíc detí, ide teda o pôrodnicu s veľkým významom v regióne, kde chobotničky určite nájdu svoje uplatnenie.

 Text a foto Agel.sk

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Nie som sama, mám svoju rodinu, napriek tomu sa cítim osamelá, hovorí Dana(68)

Osamelosť je subjektívny pocit, ktorý ale vie byť veľmi nebezpečný. Podľa britského psychológa Guy Wincha…

40 minút pred

Väzenie si vytvárame sami vo vlastnej hlave. Ako opustiť staré vzorce myslenia a žiť radostne?

Bea Hlohovská, etikoterapeutka, ktorá vo svojom živote používa etikoterapiu ako jednu z metód, ktorá môže človeku…

41 minút pred

Mŕtvica! Tri základné kroky, ako zachrániť život svojich blízkych.

Stal sa takýto prípad. Partia priateľov bola na výlete v prírode. Jedna zo žien  z…

45 minút pred

Vtáčie mlieko – dezert nášho detstva

Všetci sme ho milovali, tento jednoduchý a pritom fantastický dezert. Potrebujeme: 2 l studeného mlieka…

10 hodín pred

Keď ma požiadal o ruku, netušila som, že spolu s ním sa budem starať aj o dvoch drobcov, hovorí Jana (56)

Staré vzťahy uzavreté, prebolené. Nájde si partnera...Je to veľký fešák. Singl otec dospelého syna, ktorý…

12 hodín pred

Žijeme v dobe, kedy sa zdá, že staré hodnoty, ktoré kedysi formovali naše spoločenstvá, sú nahradené novými, ktoré nás robia izolovanými, sebeckými a nešťastnými.

Čo sa stalo s romantikou, zodpovednosťou, lojalitou, úctou a láskou, ktoré boli kedysi základom vzťahov…

12 hodín pred